"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російська агресія ставить під загрозу видобуток газу в Чорному морі - ЗМІ

Вівторок, 11 березня 2014, 18:06

Російська військова агресія в Криму ставить під загрозу залучення іноземних інвестицій для розробки Чорноморського шельфу та видобутку вуглеводнів.

Про це пише УНІАН з посиланням на агентство Bloomberg.

"Сьогодні незрозуміло навіть, чи буде уряд у Києві мати повноваження видавати ліцензії на видобуток нафти і газу у водах Чорного моря навколо цього регіону", - коментують ситуацію експерти Bloomberg.

Окрему стурбованість інвесторів викликає проведення кримського референдуму про статус півострова, який призначений на 16 березня.

Реклама:

У зв'язку з цим учасники ринку очікують подальшого зниження інтересу до інвестування в українську частину чорноморського шельфу.

До початку російської окупації компанії Exxon і Royal Dutch Shell планували витратити 735 млн доларів на буріння двох свердловин приблизно в 80 км від південно-західного узбережжя АРК.

Найбільший виробник нафти і газу в Італії компанія ENI в минулому році уклала договір про розвідку шельфу площею 1400 квадратних км на схід від Криму, але тепер призупиняє роботу через невизначені умови, пише видання.

"Зараз ми чекаємо нормалізації ситуації і надалі маємо намір налагоджувати контакти з новою українською владою", - заявив генеральний директор ENI Паоло Скароні в інтерв'ю CNN.

Для українського уряду розробка покладів вуглеводнів на шельфі Чорного моря є частиною стратегії по зниженню залежності України від російського імпорту.

Як повідомлялося, в серпні 2012 року міжурядова комісія визнала переможцем конкурсу з видобутку вуглеводнів на Скіфській ділянці Чорноморського шельфу пул компаній - ExxonMobil, Shell, Petron і НАК "Надра України".

Проте підписання угоди з видобутку вуглеводнів неодноразово переносилося і досі не підписана.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!