Євросоюз знижує мита на українські товари

Вівторок, 11 березня 2014, 16:40

Європейська комісія прийняла рішення тимчасово, до 1 листопада 2014 року, знизити мита на українські товари, що поставляються до країн Європейського Союзу.

Відповідне рішення прийнято на засіданні Єврокомісії та направлено на остаточне затвердження в Раду ЄС та Європейський парламент у Страсбурзі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Європейська комісія прихильна і готова підтримати Україну з метою стабілізації економічної та фінансової ситуації", - запевнив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

При цьому Баррозу нагадав, що "в минулий четвер глави держав і урядів ЄС привітали пакет допомоги ЄК для України в розмірі 11 млрд євро".

Реклама:

"Комісія швидко просувається вперед для реалізації цього пакету підтримки, і сьогодні схвалила перший з передбачених заходів - набір торгових угод, які представлять економічну вигоду для України на суму близько 500 млн євро на рік. Ця пропозиція є конкретним і відчутним заходом підтримки для України з боку ЄС", - упевнений президент ЄК.

У Єврокомісії пояснили, що суть прийнятого рішення полягає в тому, щоб не чекати набрання чинності частини Угоди про асоціацію та глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі, але заздалегідь почати імплементацію розділу про тарифи за допомогою самостійних автономних торгових преференцій.

Очікується, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС буде підписана і почне діяти тимчасово до 1 листопада 2014 року. У цьому випадку одностороння система автономних торгових преференцій закінчується.

Після вступу цього рішення в силу така одностороння міра встановить пільговий доступ на ринок ЄС для українських експортерів у повній відповідності з графіком поступок, які були досягнуті в ході переговорів про зону вільної торгівлі.

У свою чергу, Україна не повинна надавати додатковий доступ для експорту з ЄС. Передбачається, що тимчасова відміна митних зборів буде повною або частковою, залежно від сектора.

У зв'язку з прийнятим рішенням європейський комісар з питань торгівлі Карел де Гюхт заявив, що "ідея" дій ЄК полягає в тому, що ЄС "відкриє свої двері для експорту з України, допомагаючи дати реальний поштовх для українських компаній, що мають вплив на повсякденне життя всіх українців".

"Такою швидкою відповіддю Європейська комісія показала, що вона стоїть пліч-о-пліч з народом України. Я хотів би закликати Європейський парламент та Раду ЄС прискорити процес затвердження, щоб зниження мит могло початися вже в червні", - заявив європейський комісар.

Очікується, що в разі реалізації даного кроку, українські експортери заощадять на зниженні тарифів близько 500 млн євро, з яких майже 400 млн євро припадає на аграрний сектор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!