"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" має намір в найближчі місяці розрахуватися з "Газпромом"

П'ятниця, 7 лютого 2014, 17:06

"Нафтогаз" має намір в найближчі місяці погасити заборгованість перед "Газпромом" за поставлений газ.

Про це журналістам повідомив у Відні в.о. міністра енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає ИТАР-ТАСС.

"Ми говоримо не про реструктуризацію, а про погашення. Йдеться про термін не більше декількох місяців", - сказав він.

За даними Ставицького, борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" становить близько 3,3 млрд доларів.

Реклама:

Заборгованість України за поставлений газ у 2013 році становить 2,7 млрд доларів, за січень 2014 року - близько 500 млн доларів. Однак точну цифру заборгованості Ставицький не назвав, пославшись на відсутність остаточних даних.

"Точної цифри у нас поки немає, тому що 15 числа кожного місяця ми підраховуємо, скільки газу закуплено в попередньому місяці", - пояснив він.

"Те, що було заявлено "Газпромом", 3,3 млрд доларів, десь так і є", - додав в.о. міністра.

За його словами, два дні тому відбулася зустріч віце-прем'єра України з представниками "Газпрому", на якій обговорювалися кроки для врегулювання питання.

"Я впевнений, що нам вдасться цю тему закрити", - заявив Ставицький.

Він також підтвердив, що заборгованість в січні цього року зросла в тому числі через те, що західні регіони країни не перераховують оплату за його споживання.

Крім того, за його словами, ряд підприємств теплоенергетичного комплексу переводять платежі за споживаний газ із затримкою.

"Тому уряд прийняв рішення, виділені бюджетом гроші. Вони (компанії) розраховуються з "Нафтогазом", і ці кошти будуть спрямовані на розрахунки з "Газпромом", - сказав Ставицький.

Уряд України до кінця 2014 року остаточно визначиться з фінансовою моделлю модернізації газотранспортної системи, заявив також Ставицький.

За його словами, влада розглядає варіант створення для цього консорціуму з російським "Газпромом" і залученням третьої інвестора.

"Ми розраховуємо, що вирішимо питання з інвестиціями в цьому році", - заявив він.

"Зараз ми знаходимося в переговорах з "Газпромом", ми розглядаємо питання про створення консорціуму - це буде двох - або тристоронній консорціум... Ми відкриті для діалогу і готові підтримати ініціативи стратегічних партнерів, як "Газпрому", так і з Євросоюзу", - заявив Ставицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!