"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ заборонив продаж валюти для інвестицій за кордон та кредитів. Документ

П'ятниця, 7 лютого 2014, 14:48

Національний банк України тимчасово заборонив продаж валюти для інвестицій за кордон та дострокового погашення кредитів.

Про це йдеться у постанові НБУ № 49, текст якого має "Економічна правда".

"Тимчасово заборонити покупку інвалюти за гривні на міжбанківському валютному ринку України для: дострокового погашення резидентами кредитів, позик (фінансової допомоги) в інвалюті за договорами з нерезидентами, зокрема у разі укладення додаткових угод до кредитних договорів; покриття частини страхових резервів страховиками; здійснення резидентами інвестицій за кордон", - зазначається в документі.

Згідно із документом, зміна правил грошового ринку спрямована, зокрема, на забезпечення стабільності гривні, захист інтересів вкладників, а також на сприяння стабільності банківської системи та забезпечення розрахунків.

Реклама:

Крім того, постановою також тимчасово встановлюється нульова ставка резервування коштів за договорами про залучення банками коштів в інвалюті від нерезидентів на строк, що дорівнює або є меншим 183 календарних днів.

НБУ зобов'язав банки виконувати доручення клієнтів-юросіб і/або фізосіб-підприємців з переказу коштів у будь-якій валюті (окрім платежів до бюджету, соціальних фондів), зокрема на отримання готівки (окрім виплат зарплати, пенсій, стипендій, соціальних виплат, відряджень), у межах залишку коштів на поточних рахунках клієнтів на початок операційного дня - без урахування сум, що надійдуть на поточний рахунок клієнта протягом операційного дня.

Крім того, постанова зобов'язує банки для здійснення покупки інвалюти за дорученням юросіб і фізосіб-підприємців попередньо зараховувати кошти в гривні на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2900 (Кредиторська заборгованість за операціями з купівлі-продажу інвалюти, банківських та дорогоцінних металів для клієнтів банку).

При цьому з цього рахунку кошти можуть бути перераховані для покупки інвалюти не раніше шостого операційного дня після дня зарахування гривень на цей рахунок.

Згідно з постановою також передбачено, що банки формують реєстр із купівлі інвалюти, що подається електронною поштою Нацбанку, а його копія - територіальним управлінням Національного банку України за місцезнаходженням банку - юрособи, на наступний операційний день після отримання заявки на покупку інвалюти.

Постанова НБУ №49

Додаток до Постанови №49

Електронне повідомлення НБУ до банків 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!