"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд видав дефіцит платіжного балансу за профіцит

Середа, 5 лютого 2014, 12:32

У розпал валютної кризи і стрімкої девальвації гривні Національний банк у вівторок повідомив гарну новину: у 2013 році профіцит платіжного балансу України становив 2,02 мільярда доларів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як наголошується, востаннє позитивне сальдо платіжного балансу спостерігалося в Україні ще в 2007 році, проте в кінці 2008 року почалася криза, і сталася 60% девальвація національної валюти.

Минулий рік почався зростанням профіциту платіжного балансу, однак з червня стала спостерігатися зворотна динаміка. За п'ять місяців відтоку капіталу загальний показник профіциту платіжного балансу знизився до 415 млн доларів.

Реклама:

При збереженні такої динаміки за підсумками минулого року міг бути зафіксований дефіцит. Проте в грудні приплив грошей у країну становив 1,6 млрд доларів. Досягти цього вдалося завдяки залученню кредитних коштів на 4,3 млрд доларів. Місяцем раніше сальдо кредитних операцій становило 724 млн доларів, пише видання.

Також наголошується, що приплив позикових грошей був забезпечений випуском євробондів. У середині грудня президенти Росії і України домовилися про те, що в 2013-2014 роках РФ викупить українські цінні папери на суму 15 млрд доларів.

Перший транш фінансової допомоги на суму 3 млрд доларів був отриманий 24 грудня. Залучали також кредити в кінці року і українські банки: короткострокових позик було отримано на суму 574 млн доларів, середньо- і довгострокових- на 650 млн доларів.

Ще одна причина профіцитного платіжного балансу - накопичення заборгованості по газу який імпортується з Росії. На кінець минулого року обсяг заборгованості становив 2,7 млрд доларів.

Зростаюча заборгованість НАК "Нафтогаз України" включалася в статистику НБУ як кредити за статтею "інший капітал". За підсумками року за цією статтею фіксується приплив коштів на рівні 5,8 млрд доларів.

Керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук звертає увагу на різке скорочення припливу кредитних коштів реальному сектору. Якщо за підсумками 2012 року компанії залучили кредитів на 6,63 млрд доларів, то за підсумками минулого року - на 1,92 млрд доларів. При цьому в листопаді-грудні спостерігався відтік грошей.

"Політична криза заморозила кредитування бізнесу, і це стало одним з основних, поряд з попитом населення, чинників ослаблення гривні", - пояснює він.

Неможливість України розплатитися за газ і несподіване отримання російського кредиту в останні дні 2013 року приховало той факт, що реальний дефіцит платіжного балансу був не набагато менше, ніж у 2012 році – 4,17 млрд доларів.

Без цих двох факторів відтік валюти з країни торік становив би 3,8 млрд доларів. Однак резерви Нацбанку все одно зменшилися у минулому році - необхідність платити за боргами МВФ скоротила їх на 3,6 млрд доларів.

Наприкінці січня 2014 року уряд чекав черговий транш фінансової допомоги в розмірі 2 млрд доларів. Однак він не надійшов, що знизило можливості НБУ з підтримки валютного ринку.

Однак ще на початку січня регулятор усунувся з ринку, і почалася плавна, але швидка девальвація: згідно з валютним "індикатором", за місяць курс зріс з 8,21/8,24 гривень за долар до 8,80/8,84 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: