"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Раді пропонують виділити "Нафтогазу" 25 мільярдів на компенсацію

Понеділок, 3 лютого 2014, 18:15

Депутат ВР Сергій Кацуба (Партії регіонів) пропонує парламенту виділити 24,732 млрд гривень НАК "Нафтогаз України" на компенсацію різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації.

Про це йдеться в проекті закону №4075, зареєстрованому в Раді.

У пояснювальній записці зазначається, що Кабмін в 2014 році пропонує продовжити розпочату в 2010 році практику фінансування дефіциту бюджету компанії, пов'язаного з різницею між цінами закупівлі імпортованого газу та його реалізації за регульованими цінами шляхом випуску Мінфіном ОВДП в обмін на акції додаткової емісії компанії.

На 2014 рік передбачається здійснення випуску ОВДП в сумі 11,1 млрд гривень з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії "Нафтогазу".

Реклама:

Автор законопроекту відзначає, збільшення статутного капіталу компанії за рахунок ОВДП в обмін на акції додаткової емісії компанії в обсязі 11,1 млрд гривень дозволить забезпечити покриття збитків "Нафтогазу" тільки за 2014 (не в повному обсязі), тоді як збитки від різниці в цінах минулих років залишаться невідшкодованими.

За прогнозними розрахунками у 2014 році різниця між цінами закупівлі імпортованого газу та його реалізації суб'єктам господарювання, які виробляють теплову енергію, споживану населенням, становитиме 12,7 млрд гривень.

Депутат вказує, що обсяг невідшкодованих збитків від різниці між цінами, які понесла компанія за період з 2008 року по 2013 рік станом на 1 січня складає 23,1 млрд гривень.

Автор законопроекту вважає , що для забезпечення в 2014 році своєчасних і в повному обсязі розрахунків як з постачальниками газу, так і з держбюджетом по сплаті податкових зобов'язань, необхідно передбачити в держбюджеті видатки на компенсацію "Нафтогазу" різниці між цінами закупівлі газу та його реалізації у сумі 24,732 млрд гривень.

Фінансування дефіциту загального фонду держбюджету пропонується здійснити за рахунок збільшення обсягу внутрішніх запозичень.

Кацуба відзначає, що при цьому загальний обсяг держборгу і гарантованого державою боргу на кінець бюджетного періоду не перевищить 60% річного номінального обсягу ВВП і становитиме 39,6%, що відповідає вимогам ст. 18 Бюджетного кодексу.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!