Місія МВФ прибуде до Києва наступного тижня. Уряд проситиме 15 мільярдів

Четвер, 27 лютого 2014, 16:02

Новий український уряд звернувся до МВФ, з проханням в оперативному порядку направити місію для підготовки нової програми фінансової допомоги stand by, обсяг якої український уряд оцінює мінімум в 15 мільярдів доларів.

Про це повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак, передає "Інтерфакс-Україна".

"Про суму і терміни говорити рано, але ми вже сьогодні направили в МВФ прохання направити місію і сподіваємося, що вже наступного тижня вона буде тут", - сказав він.

"Це буде нова програма. Ми будемо просити, як мінімум, 15 млрд доларів, але там вже буде видно", - додав міністр.

Реклама:

Він зазначив, що прийнятий в січні держбюджет-2014 дуже оптимістичний, тому доведеться привести його до реальних показників.

"І вже доопрацьований бюджет ми будемо представляти МВФ, оскільки саме програми stand by, яку ми хочемо найближчим часом запровадити, призведе до стабілізації фінансової та валютної ситуації в країні", - сказав Шлапак.

Відкрита влітку 2010 року 29-місячна програма МВФ stand-by передбачала виділення Україні SDR10 млрд, проте країна отримала тільки два транші на SDR2,25 млрд. Після закінчення програми stand-by влада України намагалася вести переговори з МВФ про нову угоду.

Однак після візиту ряду місій колишній прем'єр Микола Азаров піддав різкій критиці вимоги МВФ за їх зайву жорсткість, хоча мова йде фактично про рефінансування кредитів stand by 2008 і 2010 років.

За його словами, серед умов фонду по відновленню фінансування девальвація гривні, підвищення тарифів на газ та опалення для населення приблизно на 40%, заморожування заробітної плати в бюджетному секторі та скорочення бюджетних витрат, зниження субсидій в енергетиці; поступове згортання звільнення від ПДВ для сільського господарства та інших галузей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!