"Нафтогаз" виплатив "Газпрому" 1,68 мільярда доларів боргу

Вівторок, 25 лютого 2014, 11:36

НАК "Нафтогаз України" виплатила російському газовому монополісту "Газпрому" 1,68 млрд доларів із загального боргу за спожитий газ у 3,3 млрд доларів, сформованого в 2013 і частково в 2014 році. 

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

"Станом на 24 лютого з 3,3 млрд доларів ми заплатили 1,68 млрд доларів", - сказав міністр.

За словами в.о. міністра, повністю погасити заборгованість заважає складність з платежами житлово-комунального господарства.

Реклама:

"Вони не витримують жодної критики, про що я неодноразово заявляв на засіданні Кабміну. Практично платежі за газ з боку теплокомуненерго зупинені. Питання навіть не в політичній ситуації в країні, а в тому, що представники ЖКГ у своїх муніципалітетах абсолютно розпустилися і вже півтора року просто не хочуть взимку платити за газ. Хоча гроші на інші витрати у них знаходяться. Тепло в будинках, звичайно, є, але гроші за споживаний газ нам не виплачують. Це необхідно змінити", - наголосив міністр.

За словами Ставицького, виправити ситуацію може теплоенергетичний ринок, коли "тепло продаватиметься за ринковими цінами, на тих умовах, як це відбувається в країнах Євросоюзу".

"У Європі немає поняття "кубічні метри", немає поняття "кіловат-година". Все приведено до однієї одиниці - кілоджоуль, тобто до ціни енергії. І нам треба переходити до цієї системи", - сказав Ставицький.

Нагадаємо, "Нафтогаз" 14 лютого погасила борг перед російським газовим монополістом компанією "Газпром" у розмірі 1,471 млрд доларів за природний газ, спожитий у 2013 році і частково у 2014 році. 

Як відомо, раніше "Газпром" озвучив, що "Нафтогаз України" заборгував йому 2,63 млрд доларів за постачання газу минулого року, ще 0,66 млрд доларів має виплатити до 7 лютого за газ, поставлений у січні цього року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: