Думка експерта: Україні необхідні банківські канікули і аудит резервів

Четвер, 20 лютого 2014, 19:29

Щоб уникнути панічних настроїв, Нацбанку необхідно оголосити про канікули для банків і запровадити чесні правила гри на ринку.

Про це в коментарі "Економічній правді" заявив екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.

"Необхідно оголосити завтра банківські канікули, щоб забезпечити збереження золотовалютних резервів і попередити панічні настрої, які стосуються курсу і ліквідності банків", - відзначає експерт.

За його словами, бажано вжити заходів, які дозволять на необхідний час зупинити роботу платіжної системи.

Реклама:

Він також додав, що треба ввести чесні правила гри для всіх і, можливо, встановити певні ліміти на зняття готівки з банківських карт.

"Бажано також провести аудит золотовалютних резервів і провести кадрові перестановки в Нацбанку, підсилити його керівництво. Фахівців там практично не лишилося, а ситуація кризова. Інакше наслідки для нас можуть бути катастрофічними", - вважає Савченко.

На його думку, це ті заходи, які необхідно вжити найближчим часом, щоб уникнути найгіршого сценарію.

"У першу чергу це дозволить заблокувати вивезення грошей з країни. Ми знаємо, що за незрозумілих обставин видаються кредити, друзям чи ще комусь. Потім ці гроші пропадають або опиняються за кордоном. І тоді і паніка посилюється", - підкреслює екс - заступник НБУ.

"Краще зараз "закритися" і перечекати, навести порядок в управлінні фінансами, створити дієздатний уряд. І політична ситуація стабілізується. Інакше , втрати можуть бути "мільярдними". Йдеться про десятки мільярдів. Це стосується не тільки золотовалютних резервів", - каже він.

Савченко також підкреслює, що населенню треба з розумінням поставитися до таких заходів, тому що це дозволить українцям зберегти свої гроші.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!