НБУ не вводитиме мораторій на дострокове зняття депозитів

Субота, 15 лютого 2014, 14:56

Національний банк не розглядав ніяких варіантів обмеження доступу населення до його банківських депозитів.

Про це заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова під час круглого столу, організованого Лігою фінансового розвитку за інформаційної підтримки ZN.UA.

"Сьогодні ситуація з вкладами населення не викликає занепокоєння з боку центрального банку. Ми моніторимо її в щоденному режимі", - підкреслила представник Нацбанку.

За словами Щербакової, НБУ готовий надавати банкам ліквідність в разі виникнення необхідності.

Реклама:

Вона підкреслила, що новий механізм оперативної підтримки учасників ринку при відтоку вкладів - рефінансування на строк до 360 днів під потрійну облікову ставку і заставу держоблігацій або валюти - є класичним, а не антикризовим інструментом.

"Він у нас буде працювати і в нормальних ситуаціях, і в таких соціально напружених, в яких ми знаходимося зараз", - додала директор гендепартамента грошово-кредитної політики Нацбанку.

Також вона повідомила, що НБУ останнім часом не видавав стабілізаційні кредити.

Щербакова констатувала, що незважаючи на деяке зменшення залишків на коррахунках банків (до 20-23 млрд гривень) у порівнянні з торішніми значеннями, наявна маса ліквідності є "достатньою для того, щоб банки оперативно проводили платежі, працювати з клієнтами, населенням".

"Якщо буде необхідна подача ліквідності, ми її будемо здійснювати", - підкреслила представник НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!