МВФ: продовження переговорів залежить від позиції української влади

Четвер, 9 січня 2014, 20:05

Продовження переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою кредитування української економіки залежить від позиції української влади.

Про це в ході традиційного брифінгу у Вашингтоні заявив заступник глави департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Вільям Мюррей, повідомляє УНІАН.

"У нас немає жодних деталей щодо обговорення програми кредитування. Ми очікуємо позиції влади України за програмою stand - by", - сказав Мюррей.

Раніше, в грудні, голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила про готовність МВФ фінансово допомогти Україні, але зазначила, що український уряд повинен виконати ряд вимог, зокрема, провести реформу ціноутворення на енергоносії та реформу у валютній сфері.

Реклама:

Цього ж дня президент Віктор Янукович заявив , що Україна готова відновити переговори з МВФ про надання кредиту, але тільки у випадку, якщо Фонд погодиться на перегляд умов його надання.

Як повідомлялося, в 2013 році в Україні працювало кілька місій Фонду, проте жоден з візитів не привів до відновлення кредитування економіки України в рамках програми stand-by в обсязі близько 15 млрд доларів.

При цьому до кінця грудня МВФ був ключовим кредитором України, оскільки кошти Фонду вважалися єдиним великим джерелом поповнення золотовалютних резервів України.

Крім того, сам факт співпраці з Фондом відкривав Україні доступ до зовнішніх позик на світовому ринку, а також служив сигналом для Європейського Союзу до відновлення співпраці з Україною за програмою надання фінансової допомоги в обсязі 610 млн євро.

Однак 17 грудня в Москві президенти Росії та України Володимир Путін і Віктор Янукович домовилися про надання Україні кредиту в обсязі 15 млрд дол в обмін на євробонди уряду України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: