"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прохання влади України про нову програму з МВФ немає - Фонд

П'ятниця, 24 січня 2014, 17:35

Міжнародний валютний фонд готовий обговорювати можливість фінансової співпраці з Україною у разі, якщо така пропозиція надійде.

Про це повідомив заступник прес-секретаря Департаменту зовнішніх відносин МВФ Вільям Мюррей, передає "Інтерфакс-Україна".

"Влада України ще повинна прояснити свої наміри щодо дискусій про можливості програми, підтриманої Фондом", - сказав він на традиційному брифінгу в штаб-квартирі МВФ.

Як наголошується, відкрита влітку 2010 року 29-місячна програма МВФ stand-by передбачала виділення Україні SDR 10 млрд, проте країна отримала тільки два транші на SDR 2,25 млрд. Після закінчення програми stand-by влада України намагалася вести переговори з МВФ про нову угоду.

Реклама:

Однак після візиту ряду місій прем'єр Микола Азаров піддав різкій критиці вимоги МВФ за їх зайву жорсткість, хоча мова йде фактично про рефінансування кредитів stand-by 2008 і 2010 років.

За його словами, серед умов фонду по відновленню фінансування девальвація гривні, підвищення тарифів на газ та опалення для населення приблизно на 40%, заморожування заробітної плати в бюджетному секторі та скорочення бюджетних витрат, зниження субсидій в енергетиці; поступове згортання звільнення від ПДВ для сільського господарства та інших галузей.

Він зазначив, що такі жорсткі умови стали однією з причин, по яких Кабінет міністрів вирішив відмовитися від підписання угоди про асоціацію з ЄС, яке було намічено на 28-29 листопада в Вільнюсі.

Також наголошується, що в результаті в грудні президент Віктор Янукович домовився з президентом Росії Володимиром Путіним про дворічний кредит на загальну суму 15 млрд доларів, з яких вже отримано 3 млрд доларів.

У свою чергу рада директорів МВФ за підсумками обговорення "українського питання" 16 грудня розкритикувала макроекономічну політику влади країни.

На думку фонду, вона привела до створення внутрішніх і зовнішніх дисбалансів, що сприяли поглибленню рецесії.

Рада директорів рекомендувала українській владі вжити заходів для зниження дефіциту платіжного балансу, скоротити субсидії в енергетичному секторі, продовжити зусилля щодо зміцнення банківського сектора та підвищення конкурентоспроможності економіки, допустити велику гнучкість обмінного курсу гривні та прискорити перехід до таргетування інфляції.

На думку МВФ, в майбутньому для України доцільно виділяти кошти на більш короткі терміни та за умови попереднього виконання ряду узгоджених з фондом умов допомоги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!