"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров проти зміни правил функціонування енергоринку

Середа, 15 січня 2014, 11:37

Зміна правил функціонування ринку електроенергії України може привести до зростання цін на електроенергію на внутрішньому ринку для всіх типів споживачів з випереджаючої динамікою зростання цін для населення.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у Києві в середу і в черговий раз критикуючи угоди про асоціацію з ЄС.

"А це позбавляє перспективи взагалі всю промисловість, оскільки перевиробництво електроенергії і відносно невисока ціна на неї сьогодні - одне з головних індустріальних переваг України", - сказав він.

"Наше завдання - зміцнювати це перевагу протягом якомога більш тривалого часу", - підкреслив Азаров.

Реклама:

Як повідомлялося, Верховна рада 24 жовтня 2013 прийняла закон про лібералізацію енергоринку, підтриманий секретаріатом Енергетичного співтовариства, який набув чинності з 1 січня 2014 року.

Президент Янукович одночасно з підписанням цього документа доручив прем'єру в місячний термін після вступу закону в силу створити Координаційний центр щодо забезпечення впровадження нової моделі ринку.

В даний час в Україні діє енергоринок єдиного покупця, тоді як новий закон передбачає запровадження моделі роботи за прямими договорами, ринок контрактів "на добу вперед" і балансуючий ринок, який дасть можливість регулювати дисбаланс, що виникає при виробництві електроенергії.

Також передбачається створення ринку додаткових послуг із закупівлі маневрених потужностей.

Найбільш спірним у законопроекті є питання створення фонду врегулювання вартісного дисбалансу і його наповнення виключно за рахунок коштів атомних і гідроелектростанцій.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: