Кабмін прогнозує зростання резервів НБУ до 24 мільярдів

Понеділок, 23 грудня 2013, 13:19

Нацбанк завдяки відмові від підписання угоди про асоціацію з ЄС і залучення кредиту Росії, зможе збільшити резерви до 24 млрд доларів до кінця 2014 року порівняно з 18,8 млрд доларів на кінець листопада цього року.

Такий прогноз міститься в публікації "Вигоди і втрати через рішення відкласти підписання угоди про асоціацію (УА) з ЄС", розміщеній на сайті уряду, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з інфографікою, наданою російською мовою, вигоди України-2014 завдяки відкладеній угоді про асоціацію становитимуть 5,1 млрд доларів. Як складові зазначено 15 млрд доларів кредит РФ, названий інвестиційним, інфраструктурні проекти та кооперація з РФ на 5 млрд доларів і 2,5 млрд доларів відповідно, інвестиції КНР у 4 млрд доларів та інші інвестиції - 6 млрд доларів.

У разі підписання асоціації з усіх цих плюсів, відповідно до інфографіки, залишаються лише інші інвестиції, зменшені до 5 млрд доларів, втрачаються навіть інвестиції з Китаю.

Реклама:
 
 

Сумарні ж втрати оцінено в 36,9 млрд доларів. Їхніми складовими названі дефіцит у торгівлі з ЄС і Митним союзом - відповідно 11 млрд доларів і 15 млрд доларів, платежі за газ, що враховуються з якихось причин окремо - 10 млрд доларів, і платежі за зовнішніми боргами - 5,9 млрд доларів.

У разі відкладення підписання Угоди про асоціацію, згідно з інфографікою, дефіцит з МС зменшиться на 1 млрд - 10 млрд доларів, дефіцит з Митним союзом, що зазначається окремо від кооперації та інфраструктурних проектів з РФ, впаде на 10 млрд - до 5 млрд доларів.

Крім того, платежі за газ знизяться до 6,5 млрд доларів, і лише платежі за зовнішніми боргами залишаться на колишньому рівні - 5,9 млрд доларів, не реагуючи на залучення масштабного кредиту від Росії.

Таким чином, сумарну вигоду України-2014 від рішення відкласти підписання Угоди з ЄС і залучити кредит Росії автори інфографіки оцінюють у 42 млрд доларів: це близько 24% очікуваного ВВП країни в 2013 році або 61% від держборгу країни на кінець жовтня цього року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!