Янукович пропонував Путіну контроль над ГТС на "братських" умовах

Понеділок, 23 грудня 2013, 12:28

Україна пропонувала Росії створити консорціум з управління українською газотранспортною системою на "паритетних" умовах, але не отримала від РФ сигналу про готовність на таку модель.

Про це заявив віце-прем'єр Юрій Бойко в ефірі телеканалу "1+1", пише ZN.UA.

"Була принципова позиція нашого президента, нашої країни, що ми готові на будь-яку модель співпраці, але паритетно на братських засадах. 50 на 50. Консорціум 50/50. ГТС - 50/50. Тільки паритетна модель. На жаль, ми не отримали з боку російських колег сигналу, що вони готові на таку модель. Тому так важко йшли переговори", - зазначив Бойко.

Прим цьому Бойко зазначив, що переговори з Росією щодо газової теми тривали давно, але безрезультатно. І тільки завдяки "принциповому рішенню домовленості двох президентів" було зафіксовано, що "треба рухатися назустріч один одному".

Реклама:

Бойко також фактично зізнався, що Росія пішла на такі поступки через політичні події в Україні за останній місяць. "Підштовхнули до цього і політичні події, звичайно. Прискорили", - сказав Бойко.

Зокрема, уточнив він, саме протягом останнього місяця було виконано "технічну" роботу з домовленостями Путіна-Януковича.

Нагадаємо, раніше російське державне агентство ІТАР-ТАСС повідомило з посиланням на обізнане джерело, що умовою знижки на газ для України були гарантії відновлення переговорів щодо входження "Газпрому" до складу власників української ГТС. Переговори повинні початися в 2014 році. Обговорення можливості продажу "Газпрому" частки в ГТС України буде проходити у двосторонньому форматі.

Як відомо, Україна раніше заявляла про необхідність формування тристороннього консорціуму з управління газотранспортною системою - за участю як Євросоюзу, так і Росії.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький на брифінгу 18 грудня заявив, що переговори з Росією щодо газотранспортного консорціуму продовжаться "наступного року". При цьому глава "Газпрому" Олексій Міллер раніше підкреслював, що "питання тристороннього консорціуму вже давно не є предметом переговорів між "Газпромом" і "Нафтогазом України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!