МВФ критикує макроекономічну політику України

П'ятниця, 20 грудня 2013, 11:11

МВФ вважає, що, всупереч зусиллям із підтримки макроекономічної стабільності, політика українського уряду призвела до створення внутрішніх і зовнішніх дисбалансів, що спричинило поглиблення рецесії в країні.

Про це йдеться у звіті фонду, передає "Інтерфакс-Україна".

Підбиваючи підсумки щорічного аналізу української економіки, виконавчі директори фонду рекомендували українській владі вжити заходів для зниження дефіциту платіжного балансу, скоротити субсидії в енергетичному секторі (які становили минулого року 7,5% ВВП), продовжити зусилля зі зміцнення банківського сектора та підвищення конкурентоспроможності економіки.

Фонд очікує зниження ВВП України на 0,3% цього року і збільшення цього показника лише на 1% у 2014 році.

Реклама:

Завищений обмінний курс нацвалюти призвів до збільшення дефіциту платіжного балансу України, зниження конкурентоспроможності, стійкого зменшення валютних резервів, йдеться в повідомленні фонду.

При цьому жорстка монетарна політика, яка спрямована на підтримку стабільності курсу та використовує заходи адміністративного контролю, придушила зростання економіки.

У зв'язку з цим виконавчі директори МВФ рекомендували владі допустити велику гнучкість обмінного курсу гривні та прискорити перехід до таргетування інфляції.

Директори вітали позитивні зміни у банківському секторі: знизилася залежність банків від валютних ризиків, збільшилася їх капіталізація та резерви. МВФ рекомендував владі зміцнювати нагляд, продовжувати незалежний аудит уразливих банків, розробляти плани на випадок кризових ситуацій.

МВФ наголосив на необхідності бюджетної консолідації, зокрема, зниження бюджетних видатків за рахунок підвищення ефективності держзакупівель, обмеження зростання зарплат у бюджетному секторі та пенсій.

Виконавчі директори МВФ заявили про важливість реформування енергетичного сектора України, який характеризується як "неефективний", зокрема, за рахунок підвищення енерготарифів.

Дефіцит платіжного балансу України перевищить цього року 8% ВВП і збережеться на такому самому рівні в 2014 році, вважають експерти МВФ.

Дефіцит бюджету країни разом зі збитками "Нафтогазу України" становитиме цього року 7,7% ВВП, наступного - 6,6% ВВП.

Україна в 2010 році отримала кредити МВФ, проте лише частково реалізувала досягнуті з фондом угоди, у зв'язку з чим програму так і не було виконано.

На думку фонду, в майбутньому для України доцільно виділяти кошти на коротші терміни та за умови попереднього виконання низки погоджених із МВФ умов допомоги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!