Індекс інвестпривабливості України впав до рекордного низького рівня

Четвер, 19 грудня 2013, 13:06

Індекс інвестпривабливості за підсумками четвертого кварталу 2013 впав до рекордно низького рівня, зафіксованого за п'ять років його існування - до 1,81 балів з ​​5 можливих.

Про це на прес-конференції заявила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко, передає "УНІАН".

"У четвертому кварталі індекс встановив новий антирекорд, зафіксованого на позначці 1,81 за п'ятибальною шкалою. Для нас це унікальна ситуація, тому що два роки поспіль індекс настрою тримався на негативній позначці, але все ж - вище двійки. А зараз вже менше двох, це серйозне погіршення настрою бізнесу", - зазначила Дерев'янко.

За її словами, бізнес з розчаруванням прийняв відмову України підписувати Угоду про асоціацію з ЄС.

Реклама:

"Падіння було пов'язане з непідписанням угоди у Вільнюсі, хоча в третьому кварталі цього року саме очікування підписання служило підвищенням даного індексу. Але, на жаль, цього підписання не сталося і інвестори розчарувалися, тому що вони очікували, що Угода про асоціацію зможе стати інструментом, який встановить в Україні рівні, прозорі умови гри", - повідомила Дерев'янко, додавши, що вперше за історію вимірювання індексу інвестори взагалі не побачили жодних позитивних змін в інвестиційному кліматі України.

За її словами, більше 50% експертів, які взяли участь у дослідженні ЄБА, відзначили, що відмова України підписати угоду незабаром приведе до негативних наслідків, зокрема, до політичної нестабільності, дефіциту бюджету, падіння гривні.

Крім того, ЄБА вважає, що в першому кварталі 2014 не варто очікувати поліпшення індексу.

"Якщо говорити про оцінки інвесторів наступних трьох місяців, то потрібно відзначити, що настрої не змінюються, показник за прогнозами залишиться на рівні двійки. Інвестори не вірять, що в найближчі три місяці можуть бути якісь серйозні позитивні зміни в інвестиційному кліматі України", - сказала Дерев'янко.

Також експерти майже не змінили оцінки по семи ключових проблем ведення бізнесу в Україні.

Зокрема, вони вважають, що поточна ситуація в країні майже повністю несприятлива для вирішення проблем корупції та судової системи, швидше несприятлива для вирішення земельних питань, відшкодування ПДВ, а також подолання технічних бар'єрів у торгівлі та проходження митних процедур.

Нагадаємо, в третьому кварталі індекс інвестиційної привабливості України за версією ЄБА становив 2,39 балів з ​​5 можливих, зріст якого, порівняно з попередніми кварталами, пов'язаний з очікуванням підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: