Депутати дали добро на збільшення акцизів на пиво і цигарки

Четвер, 19 грудня 2013, 09:49

Депутати схвалили збільшення ставки акцизу на алкоголь і пиво на 14% і 35% відповідно, а на цигарки - на 11,6%.

Про це пише "Комерсант-Україна" .

Парламентський комітет з питань бюджету на своєму засіданні розглядав виключно поточні питання розподілу бюджетних коштів і збільшення дефіциту бюджету 2013 року. Одночасно в закритому режимі комітет з питань податкової та митної політики підготував ряд фіскальних змін, які наберуть чинності з 1 січня, пише видання.

Підготовлений документ містить податкові ініціативи, які дозволять уряду збільшити доходи бюджету в 2014 році.

Реклама:

Як повідомляється, комітет з питань податкової та митної політики рекомендував до ухвалення в першому читанні і в цілому законопроект №3757. Документ, поданий главою комітету Віталієм Хомутинником (Партія регіонів)  узгоджений з Міндоходів.

У ньому говориться, що акциз на пиво планується підвищити на 35% - до 1,17 гривень за літр.

Раніше в Міндоходів пропонували збільшити податкове навантаження на 200%, а також зробити пиво алкогольним напоєм.

За словами члена комітету Михайла Опанащенко, запропоновані ставки все ще нижче, ніж європейські і навіть російські.

"Нам потрібно пропагувати здоровий спосіб життя, збільшуючи фінансування спорту, і ми маємо намір запропонувати це уряду", - сказав депутат, уточнивши, що всі ставки узгоджені з учасниками ринку.
 
"Підвищення акцизу на 35% не так катастрофічно для галузі, як збільшення на 200%, але обидві цифри однаково необгрунтовані", - говорить директор з корпоративних зв'язків компанії Efes Ukraine Валентин Бойницький.

За оцінками виконавчого директора асоціації "Укрпиво" Ігоря Товкача, вартість 1 л пива збільшиться приблизно на 50 коп.

Акциз на спирт і інший алкоголь збільшиться на 14% (раніше пропонувався зростання на 40%). Такий рівень податкового навантаження призведе до подорожчання горілки на 3 гривні, підрахував гендиректор Global Spirits Сергій Величко.

За словами члена комітету Віталія Грушевського (Партія регіонів), на його засіданні депутати внесли пропозицію переглянути оподаткування тютюнових виробів, повернувши механізм, коли адвалорна ставка збільшувалася швидше, ніж специфічна.

Її пропонували збільшити з 12% до 15%, але в оприлюдненою версією законопроекту цієї ініціативи не виявилося.

Збільшити запропоновано тільки специфічну складову - на 11,6%. Також обговорювалося питання про введення мінімальних роздрібних цін на сигарети за аналогією з алкоголем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: