Фірташ стане "газовим посередником" між Україною і РФ?

П'ятниця, 13 грудня 2013, 09:20

У схемі поставок газу з Росії в Україну може знову з'явитися посередник.

Про це пишуть "Ведомости".

Українські чиновники і "Нафтогаз" обговорюють це питання з "Газпромом",  розповіли "Ведомостям" два джерела, близьких до обох сторін переговорів.

Ідея обговорювалася вже не раз, говорить джерело, близьке до української сторони. На поверненні до посередницької схеми наполягає Україна, пояснює близьке до "Газпрому " джерело.

Реклама:

Обговорення цього питання між президентами Росії та України Володимиром Путіним і Віктором Януковичем заплановане на 17 грудня в Москві, говорить український чиновник.

Хто може стати посередником і навіщо він знадобився, співрозмовники "Ведомостей" не говорять.

Як пише газета, посередницькі схеми продажу газу з Росії на Україну діяли з кінця 90-х років. До укладення прямого контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом" в 2009 році.

Так, з 1999 по 2002 роки поставками туркменського газу на Україну займалася "Ітера" (зараз на 100% належить "Роснафті" ), потім угорська Eural TG, а з 2004 по 2008 роки - швейцарський трейдер Rosukrenergo, що належав "Газпрому" і українським бізнесменам Дмитру Фірташу і Івану Фурсіну.

Ця компанія до цих пір існує і не ліквідована, каже близьке до "Газпрому " джерело.

"Відразу після відмови від схеми за участю Rosukrenergo "Газпром" надав групі Ostchem Фірташа квоту на прямий імпорт в Україну до 8 млрд куб. м газу на рік. Сировина була необхідна для хімічних підприємств бізнесмена. А цього року квота зросла ще як мінімум на 5 млрд куб. м. Додатковий газ наданий Ostchem для закачування в українські підземні газосховища з метою подальшої поставки взимку до Європи", - пише газета.

Сам "Нафтогаз" через відсутність грошей і відмови "Газпрому" давати йому аванси цього року різко знизив закупівлі газу в Росії. Зате Ostchem став фактично головним імпортером газу в країну.

Так, якщо в січні-жовтні "Нафтогаз" купив у "Газпрому" 9,2 млрд куб. м, то Ostchem - 12,3 млрд куб. м, розповіло "Відомостям" джерело, близьке до "Газпрому".

Можливе повернення структури Фірташа як єдиного постачальника російського газу на Україну його представник прокоментував так: "Ми не коментуємо майбутні угоди до моменту їх укладення".

"Навіть поява Ostchem в схемах поставок газу на підземні сховища газу України цієї осені призвело до труднощів у розрахунках сторін, тому що останньому була надана знижка", - зауважує аналітик "Сбербанк CIB" Валерій Нестеров.

Він вважає, що для "Газпрому" поява посередників буде неминуче асоціюватися зі старими схемами, які себе не виправдали.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!