Рахунки "Вугілля України" заарештовані - ЗМІ

Вівторок, 5 листопада 2013, 09:44

Рахунки держкомпанії "Вугілля України" заарештували в результаті судового спору з комерційними банками, яким держкомпанія не повертає кредити.

Про це пише ZN.UA.

Як повідомляється, рішенням Господарського суду Києва від 21.11.2012 року було задоволено позовні вимоги ВАТ "Альфа Банк" до ДП "Вугілля України" про стягнення заборгованості за кредитним договором у розмірі 401,9 мільйона гривень.

У період серпень-жовтень 2013 відділом примусового виконання рішень Державної виконавчої служби були арештовані всі поточні рахунки ДП "Вугілля України", пише видання.

Реклама:

"У листі на ім'я голови НБУ Ігоря Соркіна менеджмент "Альфа-Банку" звертає увагу регулятора на той факт, що, незважаючи на арешт рахунків держпідприємства, менеджмент "Вугілля України" продовжує відкривати нові рахунки в банківських установах, що "зводить нанівець функцію судового рішення як механізму дійсного відновлення законних прав та інтересів кредиторів", йдеться в повідомленні.

За інформацією видання, рахунки компанії були відкриті в "Південкомбанку", "Фінростбанку" і "Західінкомбанку". Останній ЗМІ пов'язують з Юрієм Іванющенко.

Нагадаємо, що судові суперечки між ДП "Вугілля України" і рядом комерційних банків тривають з 2011 року, а загальна сума заборгованості перед кредиторами становить без малого 3 мільярди гривень. Найбільшими кредиторами держкомпанії є держбанки.

У сукупності Укрексімбанк і Ощадбанк видали "Вугіллю України" 1,3 мільярда гривень. Ще близько 1,1 мільярда гривень держпідприємству надали в борг недержавні установи: "Дочірній банк "Сбербанку Росії", Промінвестбанк і Альфа-банк.

У серпні цього року Міненерговугілля затвердило план ліквідації ДП "Вугілля України" в рамках реалізації плану реформ президента Януковича, який ще в 2012 році доручив Кабміну і Міненерговугілля перейти на біржові торги і прямі договори при продажу вугілля.

Після рішення Міненерговугілля про ліквідацію ДП "Вугілля України" не пізніше 2015 року, юристи держкомпанії звернулися до судів з пропозицією реструктуризувати кредити комбанків строком на 20 років.

Як повідомлялося раніше, власник і керуючий компанією "AYA Capital" Юрій Вітренко заявив, що компанія "AYA Capital" не причетна до викупу з дисконтом боргів держкомпанії "Вугілля України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: