У Сербії почалося будівництво газопроводу в обхід України

Понеділок, 25 листопада 2013, 11:02

На території Сербії почалося будівництво газопроводу "Південний потік", який планується прокласти в обхід України.

Про це повідомили в управлінні інформації "Газпрому", передає "УНІАН".

"Сьогодні в Сербії відбулася урочиста церемонія зварювання першого стику сербської ділянки магістрального газопроводу "Південний потік", - йдеться в повідомленні від 24 листопада.

За словами глави "Газпрому" Олексія Міллера, слідом за Болгарією почалося будівництво "Південного потоку" в Сербії.

Реклама:

"Проект має стратегічне значення для всієї Європи. Нова трансєвропейська газотранспортна система зніме актуальну проблему транзитних ризиків і забезпечить безперебійне постачання російським газом десятків тисяч європейських споживачів", - сказав Міллер.

Він переконаний, що "Південний потік" позитивно змінить енергетичну карту континенту і стане невід'ємним елементом системи енергобезпеки Європейського союзу.

Крім цього, він зазначив, що в Сербії будівництво газопроводу додасть значний імпульс розвитку всієї газотранспортної системи і перетворить країну на великий центр транзиту, зберігання та розподілу газу загальноєвропейського значення.

Міллер повідомив, що "Південний потік" прискорить інтеграційні та економічні процеси в регіоні, приверне до Сербії понад 1,5 млрд євро прямих інвестицій і створить на період будівництва більше 2,5 тис робочих місць.

"Наступною країною, де буде розпочато будівництво "Південного потоку", стане Угорщина", - сказав Міллер.

Нагадаємо, Сербія 21 лютого схвалила закон про надання сербській ділянці "Південного потоку" статусу національного проекту. Росія профінансує будівництво сербської ділянки газопроводу, кошти повернуться з розрахунку тарифу за транзит.

Частка "Газпрому" в компанії складає 51%, частка "Сербіягаз" - 49%. Остаточне інвестиційне рішення за проектом "Південний потік" прийнято 29 жовтня 2012 на загальних зборах акціонерів South Stream Serbia AG.

Вартість проекту "Південний потік" оцінюють в 16 млрд євро (21,5 млрд доларів), з яких 10 млрд євро підуть на будівництво морської ділянки газопроводу по дну Чорного моря. Загальна вартість проектів "Південний коридор" і "Південний потік" складе майже 40 млрд доларів.

Як відомо, Україна виступає проти будівництва "Південного потоку": вона вважає, що Росії потрібно будувати не нові газопроводи, а вкластися у ремонт української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: