Азаров назвав вимоги МВФ неприйнятними

П'ятниця, 22 листопада 2013, 09:04

Глава Кабінету міністрів Микола Азаров назвав неприйнятними вимоги МВФ, і в першу чергу - необхідність підвищення тарифів на газ для населення на 40%.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, на вчорашньому засіданні Кабміну Азаров заявив, що умови продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом для України неприйнятні. При цьому він зачитав уривок з останнього листа МВФ українській владі.

У ньому йдеться про необхідність підвищення тарифів на газ і паливо для населення приблизно на 40%; зобов'язання заморозити мінімальну і загальну номінальну зарплати на поточному рівні; істотному скороченні витрат на бюджетні цілі; зниженні субсидій в енергетиці; поступову відмову від пільг по сплаті ПДВ для сільгоспвиробників та інших галузей, пише видання.

Реклама:

"Ми не розраховуємо на кошти МВФ, оскільки їх ключова вимога - це підвищення тарифів на комунальні послуги на 40%. Позиція президента полягає в тому, що ми не можемо перекладати на плечі наших людей умови кабального контракту, підписаного попереднім урядом. Тому підвищення тарифів не буде", - пояснив позицію Кабміну віце-прем'єр Юрій Бойко.

Всі зазначені умови вже давно обговорюються з МВФ.

Слід зазначити, що у фонді також заявляли про необхідність скорочення витрат на бюджетний сектор: за рахунок скорочення числа бюджетників або ж за рахунок зниження їх зарплат, пише видання.

Серед інших вимог МВФ - посилення гнучкості обмінного курсу і незалежний аудит банків за аналогією зі стрес-тестом, проведеному в 2009 році.

Втім  джерело, що бере участь в переговорах з МВФ, зазначило, що фонд не наполягає на обов'язковому урізання витрат на бюджетників.

"Чітка вимога - лише з заморожування їх подальшого зростання. Вважається, що їхні доходи і так достатньо зросли за останні роки. У МВФ вважають, що необхідна економія буде досягнута за рахунок лібералізації курсу гривні як наслідку її девальвації, яка дозволить збільшити доходи бюджету.

Глава представництва МВФ в Україні Жером Ваше заявив, що чергова відстрочка виконання рекомендацій фонду загрожує Україні ризиками.

"Існує необхідність повномасштабної політики реформування", - пояснив він.

За оцінками експертів, різкі заяви українських чиновників безпосередньо пов'язані з призупиненням євроінтеграції. Досі українська влада сподівалася, що підтримка ЄС дозволить уникнути виконання найбільш болючих умов МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!