"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Єврокомісія обіцяє візову лібералізацію, якщо держзакупівлі стануть прозорими

Понеділок, 18 листопада 2013, 16:13

Ключовою вимогою Європейської комісії на шляху до візової лібералізації залишається необхідність підвищення прозорості державних закупівель в Україні.

Про це йдеться в звіті Європейської комісії "Про прогрес України на шляху до візової лібералізації з ЄС", повідомляє прес-служба "Центру протидії корупції".

У звіті наголошується, що однією з ключових вимог Європейської комісії на шляху до візової лібералізації залишається необхідність підвищення прозорості держзакупівель, чого досі не було зроблено.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що для закінчення першої частини договору "Український парламент має подолати 2 ключових бар'єри і прийняти 2 закона - анти-дискримінаційний і анти-корупційний, які приведуть українське законодавство до європейських вимог".

Реклама:

Посол також зазначив, що це не просто вимоги Європейського союзу, а вимоги, прописані в плані, підписаному обома сторонами, як ЄС, так і Україною.

"Ліквідація непрозорості державних закупівель є наріжним каменем анти-корупційних вимог у спрощенні візового режиму для України з країнами Європейського Союзу", - стверджує Віктор Чумак, голова антикорупційного комітету Верховної Ради України.

За його словами, зараз в Раді вже перебуває законопроект №3522, поданий ключовими політичними силами України.

"Він підтриманий як Партією регіонів, так і опозицією. Ми всі готові об'єднатися в цьому питанні і голосувати за нього на шляху до спільної мети", - зазначив політик.

Про норми законопроекту № 3522 йдеться і в звіті Європейської комісії, як такий, що може вирішити питання підвищення прозорості державних закупівель, як того вимагає ЄС.

"Зараз на розгляді парламенту знаходиться законопроект, який спрямований на підвищення прозорості державних закупівель, у тому числі компаніями, що належать державі", - наголошується в звіті.

Слід зазначити, що на початку 2013 року орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу (GRECO) дійшов висновку, що 11 з 25 рекомендацій перших двох етапів загальної оцінки не були виконані задовільно.

GRECO підкреслив, що законодавча база в таких фундаментальних областях, як прокуратура, реформи державного управління та державних закупівель "до цих пір не виправлені. Це призводить до відсутності правової безпеки і робить втілення необхідних норм безглуздим".

Як повідомлялося, переговори про спрощений візовий режим між Україною та ЄС розпочалися ще в жовтні 2008 року, а 22 листопада 2010 було представлено детальний план дій для візової лібералізації Україна і ЄС, підписаний обома сторонами.

Зараз від виконання першої частини плану Україною залежить подальша доля підписання угоди щодо спрощення візового режиму між Україною та ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!