ЄС перевірить Німеччину

Вівторок, 12 листопада 2013, 20:29

Європейський союз збирається провести поглиблену перевірку німецької економіки через побоювання, що слабкий внутрішній попит у найбільшого члена ЄС загрожує підірвати відновлення єврозони.

Про це йдеться в статті "The Wall Street Journal".

Згідно з інформацією видання, цей крок може посилити напруження між Брюсселем та Берліном, який стійко захищав експортно-орієнтовану модель зростання Німеччини від зовнішньої критики, у тому числі від американського Казначейства в кінці минулого місяця.

"Наш аналіз показує, що профіціт викликаний силою економіки Німеччини та німецьких фірм, а не урядовими рішеннями", - каже прес-секретар уряду Стефан Бридоль.

Реклама:

"Перевірка, яка спричинена економічними даними, не несе ніякої загрози у вигляді покарання, крім потенційного осоромлення. Тим не менш, вона може виявитися найбільш значущим випробуванням нових повноважень, наданих органам ЄС для забезпечення нагляду за макроекономічною політикою країн єврозони", - йдеться в статті.

Як зазначає видання, нові правила наділили Європейську комісію, владою домогатися змін на національному рівні, щоб виправити "дисбаланси", від яких потерпають 17 країн валютного блоку.

Враховуючи позицію Німеччини як фінансового парашуту для еврозони, аналітики сумніваються, що комісія зможе кинути виклик фундаментальній економічній політиці країни.

"Це аналітична вправа, яка не буде мати багато наслідків для Німеччини або іншої держави -

Члена ЄС", - сказав Муджтаба Рахман, аналітик Групи Євразії.

Як очікується, єврокомісар з економічних і монетарних питань Оллі Рен запропонує перевірку на щотижневому засіданні комісії в середу.

Голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу пізніше підтвердив майбутній хід подій в інтерв'ю французькому телебаченню.

За інформацією видання, цей крок відображає зростаючу стурбованість у Брюсселі, що пригнічений внутрішній попит в Німеччині буде стримувати економіку всієї зони євро.

"Низька інфляція в Німеччині тягне вниз інфляцію єврозони, що спричинило несподіване зниження ставки Європейського центрального банку минулого тижня, щоб перешкодити потенційно катастрофічному періоду дефляції", - зазначено в статті.

Як пише видання, Німеччина протягом багатьох років експортує більше, ніж імпортує, в результаті чого профіцит балансу поточного рахунку є стійким.

Рішення Рена домагатися офіційної перевірки було викликано даними про те, що Німеччина мала профіцит поточного рахунку більш ніж 6% валового внутрішнього продукту протягом останніх трьох років - що за новими правилами ЄС вважається надмірним.

Уряди країн ЄС вже давно закликали Німеччину, підтримати внутрішній попит, щоб стимулювало імпорт, знижуючи податки або підвищуючи заробітню плату. Але так і не домоглися свого.

"Німецький попит подвоївся за останні два роки в порівнянні з єврозоною в цілому, але він як і раніше скромний. Між тим, приватні інвестиції можуть знову впасти в цьому році", - пише Рен у своєму блозі.

Міністерство фінансів США і приватні економісти говорять, що німецька економічна політика не дозволяє слабким країнам єврозони відновити економічне здоров'я за допомогою експорту.

Проте Берлін каже, що він не повинен жертвувати конкурентоспроможністю своїх компаній, які виробляють дорогі товари, такі як автомобілі, верстати та хімічні речовини, заради допомоги слабким країнам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!