Реверсні поставки газу з Європи скоротилися

Понеділок, 7 жовтня 2013, 14:32

Незначне похолодання призвело до того, що потік реверсного газу з Угорщини та Польщі різко скоротився, а ціни на нього стали непривабливими.

Як заявила в п'ятницю компанія-оператор угорської газотранспортної системи FGSZ Ltd, обсяг імпорту газу з Угорщини в Україну скоротився з 9 млн до 3,9-5,2 млн кубометрів на добу, пише "Комерсант-Україна".

Оператор газотранспортної системи Польщі Gaz-System повідомив, що постачання газу через Польщу з жовтня зовсім припинені. Ще наприкінці минулого місяця добовий обсяг імпорту становив понад 3 млн кубометрів.

Як повідомляє видання, "Нафтогаз України", не домовившись з "Газпромом" про зниження цін, в листопаді 2012 року почала реверсні постачання з Європи за контрактом з німецькою RWE.

Реклама:

Російський газ який реекспортують до України, за твердженням Києва, обходиться в середньому на 100 доларів дешевше, ніж імпортований з Росії. Паливо прокачувалося з Польщі, а в березні - з Угорщини.

Але найбільші надії Україна покладала на реверс зі Словаччини: з Польщі та Угорщини можна отримувати 6 млрд кубометрів газу на рік, а з Словаччини - до 30 млрд кубометрів (половина річної потреби країни).

У січні-вересні 2013 року з Європи в Україну надійшло близько 1,48 млрд кубометрів газу, з яких через Польщу – 809,2 млн , через Угорщину - 680 млн кубометрів. Основними імпортерами газу з території Європи є "Нафтогаз України" (закуповує газ RWE), група ВЕТЕК Сергія Курченко і холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.

Офіційно скорочення імпорту газу в Міненерговугілля не коментують. Проте в міністерстві кажуть, що з початку жовтня температура в країнах Європи різко знизилася, і обсяг поставок газу з України до Польщі і Угорщини значно виріс: "У цих умовах фактично не залишається потужностей для реверсу".

Як повідомлялося, спотова ціна газу в Європі різко зросла. Наприклад, у Центрально - Європейському газовому хабі (CEGH) за минулий тиждень - в середньому з 342 доларів до 357 доларів за тисячу кубометрів. З урахуванням доставки до кордону України ціна складе 385 доларів за тисячу кубометрів.

За прогнозами аналітика ІФД "Капітал" Віталія Крюкова, вже до середини жовтня ціна газу на CEGH досягне 387,5 доларів за тисячу кубометрів, а на кордоні з Україною - 415,5 доларів за тисячу кубометрів. Нагадаємо, "Газпром" поставляє газ в Україну по 407 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!