У Мінфіні кажуть, що в 2014 році платежі за боргами скоротяться

Субота, 5 жовтня 2013, 13:57

Якщо в поточному році Україна повинна виплатити за зовнішніми зобов'язаннями 7,7 млрд доларів, то в 2014 році - 6,1 млрд доларів.

Про це розповіла директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук, пише ZN.UA.

"У нас з НБУ зменшуються платежі перед головним кредитором - МВФ. Міністерство фінансів повинне буде повернути 2,947 млрд доларів, Нацбанк - 1,134 млрд доларів. За євробондами у нас погашень всього на 1 млрд доларів у липні 2014 року. Ще 1 млрд доларів - купонні виплати за всіма іншими нашим євробондами" , - пояснила представник Мінфіну.

За її словами, в 2014 році Мінфін планує залучити на внутрішньому ринку 2-3 млрд доларів.

Реклама:

"Може статися момент, що нам доведеться пожертвувати трохи прибутковістю на внутрішньому ринку - тобто її підняти для того"​​, - не виключила Пахачук .

Вона також зазначила, що держбюджет 2014 буде більш консервативним, ніж у поточному році - його дефіцит складе не більше 2,8%. 

"Фінансування - частково за рахунок запозичень, частково за рахунок приватизації. І при цьому у нас обсяги програми запозичень на наступний рік будуть менше на 6 млрд ніж у програмі - 2013", - повідомила Пахачук.

При цьому вона констатувала, що до кінця 2013 року Україна повинна виплатити ще 1,85 млрд доларів - це і за зовнішнім і з внутрішнього ринку запозичень.

"У жовтні ми плануємо фондуватися виключно для цілей рефінансування і з метою обслуговування та погашення виключно на внутрішньому ринку", - зазначила представник Мінфіну.

Пахачук також зазначила, що уряд не планує виходити на зовнішні ринки запозичень при збереженні нинішнього високого рівня прибутковості українських зобов'язань.

Нагадаємо, за даними НБУ, у серпні Україна виплатила в рахунок погашення кредиту МВФ 925 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: