У Нацбанку кажуть, що економіка України на шляху оздоровлення

П'ятниця, 4 жовтня 2013, 11:27

Результат роботи економіки в липні-серпні дозволяє говорити про формування початкових ознак оздоровлення.

Про це сказав керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"Потрібно обережно ставитися до цих ознак, тому що кожна фаза ремісії може перетворитися на рецидив", - зазначив він.

За словами Литвицького, в перші два місяці третього кварталу двигун економічного падіння, на щастя, не додав обертів.

Реклама:

Він уточнив, що прискорення спаду в другому кварталі поточного року до 1,3% з 1,1% у першому кварталі  пов'язане з більш високою базою порівняння: у першому кварталі 2012 року ВВП зріс на 2,2%, а в другому - на 3%.

Радник глави НБУ нагадав, що база порівняння третього кварталу 2012 року є сприятливою, оскільки саме тоді почалося зниження ВВП. Ще більш сприятливою стане база порівняння четвертого кварталу 2012 року: тоді спад склав 2,5% порівняно з 1,3% у третьому кварталі, додав Литвицький.

Він пояснив, що галузі-аутсайдери - транспорт і будівництво - у липні-серпні додали обертів руху: спад на транспорті сповільнюється три місяці поспіль, а в будівництві - два місяці поспіль.

Одночасно не виключено що пройшла дно спаду промисловість, а динаміка зростання галузей-лідерів - роздрібної торгівлі та сільського господарства - тримається у вимірі дворозрядною цифрою, додав радник глави НБУ.

"Економічна активність в липні-серпні вище, ніж у відповідні місяці минулого року, а кумулятивна динаміка зростання ВВП за вісім місяців, за моїми оцінками, вище, ніж за шість місяців 2013 року", - підсумував Литвицький.

Він також вказав, що у вересні поступово набували чинності позитивні тренди розвитку економіки США, Європи, Росії, Китаю і Японії.

"Не виключено , що останній місяць третього кварталу в економіці України може призвести до закріплення висхідних ознак липня-серпня", - вважає радник голови НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!