Через мільйонний борг "Нафтогаз" введе передоплату для ТКЕ

Середа, 30 жовтня 2013, 09:29

Проблеми з оплатою газу пов'язані із заборгованістю теплопостачальних компаній (ТКЕ) перед "Нафтогазом", яка зараз становить 2,1 мільярда доларів.

Про це повідомило джерело в Міненерговугілля, пише "Комерсант-Україна".

За його словами, проблеми з оплатою газу пов'язані із заборгованістю теплопостачальних компаній (ТКЕ) перед "Нафтогазом", яка зараз становить 2,1 млрд доларів. При цьому більше половини суми (1,27 млрд доларів) є боргом уряду перед ТКЕ в рамках субсидування тарифів на тепло.

За словами співрозмовника, якщо " Газпром" введе передоплату, українська монополія буде змушена перейти на аналогічний режим роботи і з ТКЕ.

Реклама:

Ситуація посилюється тим, що минулого тижня Рада дозволила Кабміну субсидувати тарифи на тепло і водопостачання векселями.

У ТКЕ вже заявили, що мають намір використовувати ці векселі для погашення заборгованості перед "Нафтогазом", що погіршить і без того непросте становище газової компанії.

Як пише видання, ще однією причиною проблем "Нафтогазу" стало те, що в березні компанія вимушено поступилася Ostchem продажу газу промисловості - тільки вона є платоспроможним споживачем, продажу палива якому приносять прибуток .

Як відомо, Україна порушила графік платежів , і після майже місячного прострочення "Газпром" стоїть перед вибором, чи переводити Україну на 100% передоплату, як це передбачено умовами контракту від 2009 року.

Нагадаємо, раніше глава "Газпрому " Олексій Міллер заявив, що Україна не сплатила за постачання газу за серпень, заборгувавши 882 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!