Українські банки доноситимуть податковій США на американських клієнтів

Понеділок, 28 жовтня 2013, 12:10

Кабмін має намір вступити в переговори з США про підписання міждержавної угоди, щоб скоординувати дії у зв'язку з наближенням вступу в силу закону "Про податкові вимоги до іноземних рахунків".

Про це пише "Деловая столица".

Як повідомляється, з його допомогою американська влада збирається відстежувати своїх громадян, які ухиляються від сплати податків через закордонні юрисдикції. Як у цьому їм зможуть допомогти українські банки, чиновники повинні вирішити найближчим часом.

Створена при Мінфіні Міжвідомча робоча група планує підготувати відповідний законопроект до кінця листопада.

Реклама:

Згідно з FATCA, починаючи з 1 липня 2014 всі фінустанови, що працюють за межами США (у тому числі українські ) повинні будуть контролювати рахунки, які відкривають у них американські платники податків та афілійовані з ними структури.

Інформацію про них фінансисти зобов'язані подавати до податкової служби США. З платежів, що не відповідають вимогам FATCA, буде стягуватися 30% податок на користь американської скарбниці.

Після вступу закону в силу українським банкам доведеться лавірувати між нормами законодавств двох держав, що зробити практично неможливо.

Як повідомляється, йдучи на поводу у Вашингтона, банкірам доведеться ігнорувати і низку міжнародних угод.

Зокрема, Конвенцію про усунення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і капітал, діючу між Україною і США. Вона передбачає обмін інформацією тільки між компетентними органами держав.

У такій ситуації підписання Україною міждержавної угоди, яка звела б обмін інформацією на рівень урядових відомств, є єдино можливим варіантом.

По такому шляху вже пішла більшість європейських країн, включаючи Данію, Німеччину, Ірландію, Норвегію, Іспанію, Швейцарію та Великобританію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!