"Дерибан" в держзакупівлях загрожує асоціації з ЄС

Четвер, 24 жовтня 2013, 19:57

Провідні антикорупційні громадські організації звернулися до Кабміну із закликом не ставити під загрозу підписання Угоди про Асоціацію з ЄС та виконати головні вимоги ЄС щодо удосконалення антикорупційного законодавства.

Про це йдеться в прес-релізі "Центру Протидії Корупції".

Справа в тому, що в звіті Європейської Комісії міститься обов’язкова вимога про повернення прозорості державних закупівель.

В прес-релізі зазначається, що ця норма не ввійшла в законопроект №3312 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації рекомендацій Європейської Комісії у сфері державної антикорупційної політики", поданий нещодавно до Кабміну, хоча саме цей законопроект має закрити всі дірки в українському антикорупційному законодавстві.

Реклама:

"Я не хочу, щоб ЄС відмовився підписувати угоду з Україною до якої ми йшли роками через жадібність наших чиновників", - стверджує Леся Оробець, секретар комітету Верховної ради з закордонних справ.

Слід нагадати, що вже більше року державні підприємства не зобов’язані публікувати інформацію про свої закупівлі. Ще влітку 2012 року Верховна рада, незважаючи на численні заперечення представників ЄС, громадських організацій та мас-медіа України прийняла закон, яким дозволила державним підприємствам проводити закупівлі без жодних процедур та оприлюднення документів.

Як наслідок, за офіційними даними СБУ "від 50 до 75% бюджетних асигнувань під час процедури держзакупівель освоювалися з численними порушеннями, а збитки від корупційних оборудок у сфері держзакупівель становили 10-15% видаткової частини держбюджету щорічно".

Відкрите звернення від громадськості підписали  провідні  громадські організації у сфері боротьби з корупцією.  

Вони сподіваються, що Кабмін включить до "антикорупційного" закону норми, які суттєво вплинуть на зниження корупції в Україні. В противному випадку, попереджають громадські активісти, уряд може поставити під загрозу підписання угоди в Вільнюсі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: