Думка експерта: Сьогодні може статись "клінічна смерть" української електроенергетики

Четвер, 24 жовтня 2013, 09:14

24 жовтня може увійти в історю України, як день "клінічної смерті" електроенергетики, і з цьгого стану її зможе вивести тільки президент.

Про це заявив президент ВГО "Українська стратегія" Анатолій Пінчук.

За його словами, законопроект №0916 "Про засади функціонування ринку електроенергії України", який може бути ухвалений та має запровадити повноцінний ринок електроенергії в Україні, лише декларує ринкові принципи та європейські цінності, а насправді в деталях нівелює їх.

"Більше того він впроваджує дискримінаційні норми щодо атомної енергетики та гідроенергетики на користь теплової енергетики, 2/3 якої зосереджено у власності кампанії ДТЕК, що призведе до подорожчання електроенергії", - вважає Пінчук.

Реклама:

Експерт зазначає, що лише розвиваючи виробництво дешевої електроенергії (а саме АЕС и ГЕС є виробниками дешевої єлектроенергії, до того ж не забруднюючи повітря  на відміну від ТЕС - саме теплова гереація вважається найбільш "брудною" та неекологічною) Україна може досягти справжньої енергетичної незалежності (спираючись при цьому на власні ресурси) та стати суб'єктом геоекономіки та геополітики.

"Сподіваюсь, що незважаючи на лобістські зусилля певних структур та їх представників у владі, зокрема в НКРЕ, в президента вистачить державного мислення (тим більше, що і Міненерговугілля і міжнародні організації,зокрема Секретаріат Енергетичного Співтовариства,Світовий банк та інші висловили свої зауваження та застереження щодо проекту) для того щоб наполягти на суттєвому корегуванні законопроекту. А саме голосування щодо законопроекту стане тестом для депутатів та політичних сил, хто дійсно дбає про національні інтереси, а хто продається олігархам" - зауважив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!