Україна отримала 350 мільйонів доларів за миротворців, Міноборони - "нуль"

Вівторок, 22 жовтня 2013, 19:17

Україна за участь у миротворчих операціях отримала від ООН  354 мільйони доларів за 10 років, але з них до спецфонду Міноборони нічого не надійшло.

Про це заявив керівник комітету з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин під час обговорення доповіді Кабміну про участь України в діяльності з підтримання міжнародного миру та безпеки в 2012 році, передає "Інтерфакс-Україна".

"Військові присутності не пов'язуються з посиленням політичної й економічної присутності в тих країнах, де виконують наші військові місії. Це головна проблема, яка потребує координації зусиль на рівні уряду. Відповідна робота практично не проводиться - цю функцію має виконувати Рада національної безпеки і оборони", - заявив Литвин.

За словами голови комітету, участь українських військовослужбовців у миротворчих операціях під егідою ООН є дуже корисною для України, яка за 10 років отримала в державний бюджет 354 млн доларів.

Реклама:

Однак, за словами Литвина, усі ці кошти потрапляють у загальний фонд, а до спеціального фонду Міністерства оборони з цих коштів не надходить нічого.

Він також нагадав, що в миротворчих операціях загинув 21 український військовослужбовець, з них лише 14 - під час виконання бойових завдань.

"Це теж велика проблема", - наголосив Литвин.

Під час обговорення зазначалося, що сьогодні військовослужбовці Збройних сил України та працівники Міністерства внутрішніх справ України беруть участь у 13 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, з них 7 - в операціях під егідою ООН.

Також було зазначено, що участь українських миротворців в операціях ООН з підтримання миру дає значні надходження до бюджету.

Зокрема, у 2010 році секретаріат ООН компенсував Україні близько 18 млн доларів, у 2011 - близько 20 млн доларів і в 2012 - близько 27 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: