"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Магазини штрафуватимуть за відмову приймати платіжні картки

Понеділок, 21 жовтня 2013, 11:49

У разі відмови споживачеві розрахуватися платіжною карткою магазини штрафуватимуть на суму 8,5 тисяч гривень.

Про це йдеться у повідомленні Держпідприємництва.

Як зазначається, набула чинності постанова, яка встановлює адміністративну відповідальність для торговців у разі відмови споживачеві в можливості розрахуватися за товари чи послуги електронними засобами платежу.

Так, згідно з постановою Кабміну №727 "Про внесення зміни до пункту 2 положення про порядок накладення та стягнення штрафів за порушення законодавства про захист прав споживачів" №727, за обмеження або відмову у реалізації прав споживачів щодо вільного вибору продукції та форм її оплати встановлено штраф у розмірі п’ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 8,5 тисяч гривень.

Реклама:

Таким чином, тепер споживачі можуть вимагати у всіх суб’єктів господарювання, де встановлені касові апарати, приймати в оплату електронні засоби платежу. У разі відмови у проведенні розрахунку споживачі можуть звертатися за захистом своїх прав до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів, йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що відповідно до статті 16313 кодексу про адмінправопорушення, за недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів органи доходів і зборів мають право застосувати до підприємців штраф у розмірі від 100 до 200 НМДГ (1,7 - 3,4 тисяч гривень), при повторному порушенні протягом року - від 500 до 1000 НМДГ (8,5 - 17 тисяч гривень).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: