МВФ відновлює роботу в Україні

Четвер, 17 жовтня 2013, 09:15

17 жовтня в Україні відновить свою роботу місія Міжнародного валютного фонду.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, за півтора тижні, починаючи з 16 жовтня, місія повинна проаналізувати економічну ситуацію в Україні та вивчити заходи уряду щодо її стабілізації. Висновки чиновників фонду безпосередньо впливають на умови відкриття нової кредитної лінії для України.

Нагадаємо, попередня програма stand-by завершила свою дію ще в минулому році. З тих пір українська влада заявляє про необхідність відкриття нової кредитної лінії обсягом близько 15 млрд доларів. Ці кошти в першу чергу необхідні для проведення виплат за попередніми кредитами МВФ - у жовтні-листопаді цього року країні належить виплатити фонду три транші на загальну суму 1,57 млрд доларів. Ще 2,5 млрд доларів потрібно виплатити в 2014 році.

Реклама:

За інформацією видання, в Кабінеті міністрів розраховують на те, що переговори з МВФ завершаться успіхом ще в цьому році.

Як повідомило джерело, проект бюджету на 2014 рік був підготовлений виходячи з того, що угода буде підписана. Схожі очікування є і в Мінфіні, повідомив керівник одного з великих банків з іноземним капіталом.

"У нас традиційно пов'язують підписання асоціації з ЄС і угоду з МВФ, вважаючи, що обидві у нас "у кишені". Насправді це не так, і Україну чекають дуже складні переговори з МВФ", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Як повідомляється, нездатність уряду продовжити співпрацю з МВФ серйозно позначається на економіці України і реальному секторі.

Минулого місяця міжнародне рейтингове агентство Moody`s знизило суверенний рейтинг України до переддефолтного рівня Саа1, назвавши однією з причин такого кроку зменшення ймовірності підписання угоди з МВФ у зв'язку з наближенням президентських виборів 2015 року.

Як повідомлялося, слідом за суверенним були погіршені рейтинги інших українських емітентів, що істотно підвищило вартість залучення бізнесом позикового капіталу.

Нагадаємо, основною проблемою у взаєминах з МВФ останніми роками було небажання української влади підвищувати тарифи на газ для населення і теплокомуненерго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!