Нацбанк посилив вимоги до продажу валюти

П'ятниця, 11 жовтня 2013, 15:45

Національний банк, який рік тому зобов'язав переводити в гривні половину валютної виручки експортерів, збільшив вимогу обов'язкового продажу на всі валютні надходження з-за кордону на користь бізнесу.

Про це повідомляє "Forbes.ua".

За інформацією видання, регулятор поки не коментує своє рішення.

Банкіри вважають, що центробанк планує збільшити пропозицію валюти на ринку, щоб забезпечити гривню, курс якої почав падати восени через зростаючоий попит імпортерів, і не запобігти подальшій втраті валютних резервів, обсяг яких за виплат за зовнішніми боргами скоротився до 2,5 місяця імпорту.

Реклама:

"Установити вимогу обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб, які не є банками, та фізичних осіб-підприємців", - повідомляється в рішенні центрального банку.

Як відзначає агентство, прийнятий 25 вересня документ, був поданий в Міністерстві юстиції 9 жовтня і набуде чинності після опублікування.

У нинішній редакції Нацбанк вимагав конвертації лише "валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами".

За оцінками аналітиків, резерви можуть впасти до кінця цього року до 20 млрд доларів, а наступного року - до 18 млрд доларів, через високе боргове навантаження і обмеженого доступу до нових зовнішніх кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: