ВР заборонила непередбачені законодавчо фінпослуги

Четвер, 10 жовтня 2013, 14:56

Верховна рада заборонила надання фінансових послуг, не включених до переліку, затвердженого законом "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

"За" ухвалення в цілому законопроекту №0972, зареєстрованого у парламенті 12 грудня 2012 року, проголосувало 240 депутатів при мінімально необхідних 226 , передають "Українські новини".

Згідно з документом, уряд запропонував доповнити статтю 4 вищезазначеного закону нормою про те, що надання фінпослуг, які не включені до такого переліку, забороняються.

Проект закону, крім того, передбачає включення до цього переліку наступних 3 видів послуг: управління майном для фінансування об'єктів будівництва або здійснення операцій з нерухомістю; операції з іпотечними активами з метою емісії іпотечних цінних паперів; послуги, що надаються банками, та інші фінансові послуги відповідно до закону "Про банки і банківську діяльність".

Реклама:

Кабмін вважає, що встановлення законодавчої заборони на надання не передбачених законодавством фінансових послуг дозволить запобігти неконтрольоване залучення коштів населення та зловживання такими засобами на ринках фінансових послуг поза правовим полем і державного регулювання.

Крім того, за оцінками уряду, прийняття даного законопроекту дозволило б обмежити існування неврегульованих законодавством фінансових схем та сприяло б детінізації економіки.

Закон набирає чинності через 3 місяці з моменту його опублікування, при цьому фінустанови, які на день набрання ним чинності мали ліцензії на здійснення діяльності з надання фінпослуг, можуть здійснювати таку діяльність відповідно до зазначеними ліцензіями.

Нагадаємо, даний законопроект був прийнятий Радою в першому читанні 18 вересня 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: