Уряд обіцяє обмежити обсяг держгарантій

Четвер, 10 жовтня 2013, 08:48

Граничний річний обсяг кредитів, гарантованих державою, не зможе перевищувати 5% доходів загального фонду держбюджету.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, уряд вирішив обмежити себе у фінансовій можливості підтримувати пріоритетні інвестиційні проекти, а також діяльність державних компаній.

Міністр фінансів Юрій Колобов повідомив журналістам про прийняття постанови про ліміт щорічного обсягу наданих держгарантій.

Реклама:

"Так, це постанова Кабінету міністрів, граничний обсяг на рівні 20 млрд гривень. Там все: і заборгованість з ПДВ, і заборгованість за тарифами, та інше", - зазначив він.

Однак насправді мова йшла про схвалення законопроекту "Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо надання державних гарантій". У ст.18 кодексу буде внесена ключова правка: "Граничний обсяг надання державних гарантій не може перевищувати 5% доходів загального фонду держбюджету".

Необхідність таких змін викликана загрозою з боку європейської боргової кризи, пише видання.

"Співвідношення гарантованого державою боргу до ВВП на кінець 2012 року становило 8,3%, що вище середнього європейського показника в 6%. Сьогодні більший, ніж в Україні, обсяг гарантованого держборгу мають тільки такі країни, як Іспанія, Ірландія, Португалія й Латвія. поясненням такої ситуації є вплив фінансової та боргової кризи в Європі", - йдеться в пояснювальній записці.

Крім цього, в пояснювальній записці згадується про "високу ймовірність" перекладання частини гарантованих зобов'язань на держбюджет.

"У 2013 році видатки на погашення та обслуговування державного боргу заплановані на рівні 31% доходів держбюджету, тоді як за методологією МВФ і Світового банку показник в 40% уже вважається критичним для виконання державою її зобов'язань", - наголошується в документі.

На 31 серпня обсяг прямого і гарантованого держборгу становив 546,3 млрд гривень з часткою гарантованого боргу 18,5% (101,3 млрд гривень).

Тим більше, зазначають у Мінфіні, що більшість країн ЄС і СНД вже передбачили у своєму законодавстві подібний граничний показник, встановивши його на рівні 2% ВВП.

Втім, враховуючи, що в Україні частка перерозподілу ВВП у доходах держбюджету становить близько 30%, пропонований поріг річних держгарантій у разі прийняття запропонованого законопроекту виявиться навіть нижче, ніж у цих країнах, - близько 1,5% ВВП.

"Якби ця норма діяла в поточному році, то, виходячи з закладеного в держбюджеті обсягу загального фонду (322,08 млрд гривень), гранична сума держгарантій склала б 16,1 млрд гривень",- пише видання.

Проте набуття чинності цього законопроекту запропоновано відкласти на 2016 рік. Таким чином, і в наступному, і в 2015 році обсяг держгарантій буде регулюватися виключно держбюджетом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!