"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Прасолова візьмуться за нелегальні угоди на товарному ринку

Вівторок, 1 жовтня 2013, 09:08

Уряд має намір створити новий орган з контролю над відмиванням коштів, отриманих незаконним шляхом.

Про це пише "Комерсант-Україна" .

Як повідомляється, незабаром у складі Міністерства економічного розвитку і торгівлі з'явиться комісія, яка контролюватиме виконання законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) коштів, отриманих злочинним шляхом, а також фінансуванню тероризму.

Об'єктом контролю цієї комісії стануть "товарні та інші біржі, які проводять фінансові операції з товарами", пише видання.

Реклама:

Нова комісія повинна буде займатися вивченням результатів перевірок первинного фінансового моніторингу, здійснених Держфінмоніторингом, приймаючи рішення або про закриття справи, або про накладення штрафних санкцій.

Згідно з проектом положення, новий орган одержить право не тільки застосовувати штрафні санкції, а й самостійно встановлювати їх розміри. Також комісія займатиметься забезпеченням судового стягнення цих коштів.

У разі якщо порушення законодавства буде повторним, комісія може не обмежитися штрафом, а буде приймати рішення про "обмеження, тимчасове зупинення дії чи анулювання ліцензії та інших спеціальних дозволів на право проведення певних видів діяльності".

Склад комісії буде призначений наказом голови відомства, а очолить її перший заступник глави міністерства.

За даними Держстату, на 1 липня в Україні було зареєстровано 584 біржі, проте працювали тільки 219 (універсальних, товарно-ресурсних, товарних було 197, агропромислових - 11, бірж нерухомості - 10, валютна - 1). За I півріччя на біржах укладено 28,8 тис угод на 11,4 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: