Резерви НБУ скоротилися до семирічного мінімуму

Понеділок, 9 вересня 2013, 09:08

Міжнародні валютні резерви Національного банку в серпні знизилися ще на 1 мільярд доларів, досягнувши найнижчого рівня з осені 2006 року.

Про це пише "Комерсант- Україна" з посиланням на дані НБУ.

Згідно з повідомленням, обсяг золотовалютних резервів України продовжує скорочуватися вже четвертий місяць поспіль. У Нацбанку повідомили, що в серпні резерви зменшилися ще на 1 млрд доларів (-4,7 %), до 21,65 млрд доларів. Це мінімальне значення з 2006 року.

За січень-серпень міжнародні резерви знизилися на 11,8 %, або 2,89 млрд доларів.

Реклама:

У НБУ запевняють, що скорочення резервів викликане виплатами за облігаціями державної позики на 392 млн доларів і погашенням чергового траншу кредиту МВФ на 961 млн доларів.

"Виплати відбулися в першій половині місяця: 7 серпня Нацбанк направив фонду 572 млн доларів, а 12 серпня - 168 млн доларів. Цього ж дня Кабмін перерахував фонду 190 млн доларів" , - йдеться в повідомленні.

"Різке зниження золотовалютних резервів було очікуваним: перед Україною стояли великі виплати МВФ, а попит на валютні ОВДП, пропоновані Мінфіном, були досить скромними", - сказав керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишен.

Надходження від продажу держоблігацій, номінованих у валюті, становили в серпні 226 млн доларів, оскільки Мінфін не підвищив їх прибутковість, на що розраховували банкіри.

При цьому в Нацбанку підкреслили, що регулятор не виходив на міжбанківський валютний ринок - серпень став третім місяцем, коли міжбанк був збалансований без втручання регулятора. Утримати резерви від ще більшого зниження НБУ допомогли вкладення в золото, запаси якого на початок травня становили більше 36 тонн.

Як повідомляється, нинішніх золотовалютних резервів поки достатньо для покриття тримісячного імпорту: середньорічний показник імпорту за останні 12 місяців скоротився до 6,56 млрд доларів. Щоб не допустити подальшого зниження резервів, Україна змушена шукати додаткові джерела валюти.

До кінця року МВФ отримає від України ще 1,5 млрд доларів, що додатково знизить валютні резерви НБУ до 20 млрд доларів, але на курс цей факт не впливатиме лише поки на ринку зберігається баланс попиту і пропозиції, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!