"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Азарова не відмінятимуть акциз на нафтопродукти

П'ятниця, 6 вересня 2013, 19:49

Кабмін не планує відміняти сплату акцизу на нафтопродукти.

Про це написав прем'єр-міністр Микола Азаров на своїй сторінці в Facebook.

"Кабмін не планує відміняти сплату акцизу на нафтопродукти. Такий податок існує в усіх європейських країнах, він у нас, в Україні, один із найнижчих, і саме він формує основні прибутки Дорожнього фонду, за рахунок якого будуються і ремонтуються дороги", - заявив Азаров.

"Якщо ми скаржимося на поганий стан доріг, то саме тому, що ми на дороги витрачаємо значно менше, ніж у будь-якій європейській країні, тобто низькі акцизи на нафтопродукти формують і низькі прибутки Фонду дорожнього будівництва", - написав він.

Реклама:

Водночас, глава уряду не погодився з думкою про визначальний вплив акцизів на вартість палива на АЗС, яке, до того ж, дешевше - причому ненабагато - тільки в Росії і Білорусі.

"Останнім часом у Росії ціни на бензин підняли, і вони майже наблизилися до наших. Адже не слід забувати, що нам Росія продає нафту за світовою ціною, стягуючи, до того ж, вивізне мито в розмірі понад 400 доларів за тонну. Ось і порахуйте: приблизно 650 доларів коштує тонна нафти, додайте сюди 400 доларів мита, додайте сюди ще транспортні витрати. І ми з вами отримаємо результат: одна тонна коштує приблизно 1,2 тис доларів. Плюс інші витрати. А тепер ви самі можете легко порахувати, яка частка акцизу закладена у вартості 1 літра палива", - зазначив Азаров.

Азаров зазначив, що на сьогодні уряду вдається підтримувати стабільні ціни на бензин, незважаючи на дуже значні коливання світових котирувань нафти.

"Я вже говорив, що основне завдання уряду - забезпечення нафтопродуктами країни. Ми повинні мати постійний запас палива і максимально бути адаптовані до коливань цін на світових ринках", - підсумував Азаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: