Transparency International радить Мін'юсту збільшити розмір штрафу для чиновників

Четвер, 5 вересня 2013, 16:11

Transparency International в Україні рекомендує Мін'юсту збільшити розмір штрафу за надання недостовірних даних державними чиновниками в їхніх деклараціях.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації, передають "Українські новини".

Згідно з ним, експерти організації проаналізували новий антикорупційний законопроект Мін'юсту, який був підготовлений в серпні 2013 року.

Зокрема в організації дійшли висновку, що він має певні ризики, які можуть звести нанівець всі позитивні результати законопроекту, якщо Верховна рада прийме текст у справжній редакції.

Реклама:

При цьому в організації зазначають, що введення відповідальності за недостовірні відомості, зазначені в деклараціях про доходи, є великим плюсом, але сума штрафу в розмірі 425 гривень дозволить чиновникам нехтувати даною нормою.

"Ми пропонуємо збільшити розмір штрафу таким чином, щоб він був адекватним правопорушенню, тобто від 300 до 1 тис неоподатковуваних мінімумів (5,1 тис -17 тис гривень)" , - цитує старший аналітик з питань антикорупційної політики організації Наталія Ковальчук.

Крім того, представники організації ставляться з пересторогою до того, що функція фінансового контролю за деклараціями, яка зараз покладена на спеціальні підрозділи в органах влади, буде передана у Міндоходів.

"Антикорупційні підрозділи органів влади не могли б ефективно здійснювати контроль за деклараціями держслужбовців. Адже ці підрозділи фактично залежні від керівництва органів влади, при яких вони і створені, тут очевидний конфлікт інтересів. Але й самі працівники Міндоходів підпадають під декларування, тому виникає питання - яким чином буде вирішено цей конфлікт?", - сказано в повідомленні.

Також в організації підкреслюють, що новий законопроект не надає чітку методологію, за допомогою якої буде здійснюватися контроль за деклараціями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!