Думка експерта: Закон про обов’язкове додавання біоетанолу - вбивчий для нафторинку

Вівторок, 3 вересня 2013, 18:30

Закон про обов'язкове додавання в нафтопродукти 5 % біоетанолу неминуче призведе до виникнення серйозних кризових явищ на вітчизняному ринку нафтопродуктів.

Про це заявив народний депутат Ігор Єремєєв.

"До початку дії норми щодо обов'язкового додавання біоетанолу залишилося декілька місяців, а наразі немає жодного підзаконного акту: хто і де має додавати цей компонент, хто і як контролюватиме якість одержуваного бензину. Також не внесені зміни в нормативно-правові документа щодо обліку і контролю якості сумішевих бензинів", - зазначив нардеп.

За його словами, перехід на 5-% вміст біокомпонентів у бензинах потребує створення на нафтопереробних підприємствах та підприємствах нафтопродуктозабезпечення сучасних випробувальнихлабораторій, що оперативно контролюватимуть показники якості компонентів та готової продукції. Для порівняння,Польщі на це знадобилося близько десяти років.

Реклама:

Крім того в Україні немає необхідної кількості біоетанолу, оскільки при річному споживання в Україні бензину автомобільного в обсязі 5 млн тонн, потреба в цьому компоненті складе 250 тис тонн, тоді як, в 2012 році в Україні було вироблено всього лише близько 60 тис тонн. Це може призвести до серйозного дефіциту пального на ринку.

"Також одним з основних аргументів на користь скасування закону є те , що за своїми характеристиками зазначені паливні суміші з вмістом біоетанолу значно відрізняються від традиційних автомобільних палив. В кінцевому рахунку постраждають пересічні власники автомобілів. Адже дві третини автомобілів, які не адаптовані до зазначеного паливу, можуть перестати експлуатуватися", зазначив нардеп.

"Таким чином, спроби реалізувати з січня 2014 норму закону про обов'язкове додаванні в нафтопродукти 5 % біоетанолу неминуче призведе до виникнення серйозних кризових явищ на вітчизняному ринку нафтопродуктів і завдасть істотної шкоди гаманцям звичайних українців" , - вважає Єремєєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!