"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Прасолова вважають незаконними спецмита Росії на порцеляну

Вівторок, 3 вересня 2013, 18:02

Застосування ЄЕК спецмита щодо імпорту посуду столового та кухонного з порцеляни на територію Митного союзу походженням, в тому числі, з України, суперечить положенням про ЗВТ.

Про це зазначають в департаменті співробітництва з СОТ та з питань торговельного захисту Мінекономрозвитку, повідомляє прес-служба відомства.

В департаменті нагадали, що 3 вересня 2012 року Євразійська економічна комісія почала спеціальне захисне розслідування щодо імпорту на єдину митну територію Митного союзу посуду столового та кухонного з порцеляни, незалежно від країни походження або експорту.

"Особливість зазначеного розслідування полягає у тому, що воно проводиться у зв’язку із наявністю постійного та несподіваного зростання імпорту певного товару і спрямоване не проти окремої країни, а стосовно загального імпорту конкретної продукції",- йдеться у повідомленні.

Реклама:

Відповідно до інформації, наведеної на офіційному сайті Євразійської економічної комісії, рішення про застосування спеціального захисного мита щодо імпорту посуду столового та кухонного з порцеляни набере чинності після закінчення 30 календарних днів з дати його офіційного опублікування.

За інформацією департаменту, орієнтовні обсяги українського експорту посуду столового та кухонного з порцеляни до Митного союзу в 2012 році склали 3140671,6 кг на суму 5,804 млн доларів.

Україна займає друге місце за обсягами імпорту зазначеної продукції до Митного союзу після Китайської Народної Республіки, яка імпортує близько 85,7% цього товару.

"На думку Української сторони, застосування заходів суперечить положенням Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року і нормам Угоди про захисні заходи СОТ. Зокрема, відсутні достатні докази, що вказують на наявність серйозних збитків, завданих підприємствам Заявника, відсутній негативний вплив цін імпортованого до Митного союзу товару на ціни аналогічного товару Заявника, а також причинно-наслідковий зв'язок між погіршенням окремих соціально-економічних показників галузі Заявника та імпортом посуду з порцеляни", - підкреслюють у департаменті.

За результатами проведення спеціального розслідування можуть бути застосовані заходи захисту вітчизняних виробників порцеляни шляхом встановлення спеціального мита або запровадження режиму квотування імпорту в Україну порцелянової продукції.

Нагадаємо, колегія Євразійської економічної комісії прийняла рішення про введення спеціального захисного мита на  кухонний порцеляновий посуд, вироблений в Україні та Китаї, строком до 28 вересня 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: