"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Борг "Нафтогазу" перед бюджетом може становити 9 мільярдів

Вівторок, 3 вересня 2013, 09:27

За підсумками року "Нафтогаз" може залишитися винним держбюджету 9 млрд гривень - це більше , ніж у найгірші роки роботи компанії.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставлене джерело в Міненерговугілля.

Офіційно інформацію підтвердив прес-секретар Міністерства доходів і зборів Андрій Соколов. Назвати поточну суму боргу він відмовився, але повідомив, що за підсумками року "Нафтогаз" повинен заплатити до держбюджету близько 14,1 млрд гривень.

Неоплачений борг за підсумками року може досягти 9 млрд гривень, стверджує джерело в Міненерговугілля.

Реклама:

За даними міністерства, до цього часу монополія жодного разу не накопичувала податковий борг більш ніж на 3 млрд гривень. Але цього року заборгованість підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) перед компанією досягла рекордної суми, впали обсяги транзиту газу, очікується зниження його видобутку. Всього, згідно з затвердженим фінпланом компанії, надходження НАК у цьому році зменшаться на 52 млрд гривень.

У прес - службі "Нафтогазу" дані Міндоходів не коментують.

Однак джерело в компанії спростувало наявність заборгованості перед бюджетом. Втім, від більш докладних коментарів він відмовився, пише видання.

Зараз борг ТКЕ перед НАК становить 17,5 млрд гривень, що є рекордною сумою з часів здобуття Україною незалежності. Транспортування газу за підсумками семи місяців скоротилося на 7%, до 47 млрд кубометрів. Однак видобуток у цей період зріс - на 2,4%, до 12,1 млрд кубометрів. Проте в IV кварталі у зв'язку з недофінансуванням розробки родовищ видобуток може істотно знизитися і за підсумками року скласти всього 16,5 млрд проти 19,3 млрд кубометрів роком раніше.

Як пише видання, ще однією проблемою є те , що у фінплані держкомпанії відсутня компенсація різниці між цінами закупівлі імпортного газу і його реалізації суб'єктам господарювання для виробництва тепла з 2012-2013 років - близько 15,5 млрд гривень.

Крім того , на кінець року припадає виплата більшості відсотків за кредитами монополії, а до середини жовтня НАК повинна накопичити в ПСГ ще 6 млрд кубометрів газу на суму 2,5 млрд доларів.

Колишній глава Мінфіну Ігор Уманський вважає, що самостійно вирішити проблему надходжень коштів до бюджету НАК не зможе.

Експерти не виключають, що тепер компанія почне підвищувати тарифи для населення і промисловості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!