"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Moody's провокує спекулятивні ігри з українськими євробондами?

Неділя, 29 вересня 2013, 17:28

Найбільше вигод від зниження рейтингів України агентством Moody's можуть отримати міжнародні спекулянти.

Про це "Дзеркалу тижня" розповіли обізнані з ситуацією учасники ринку, зазначаючи, що "ця схема також досить масштабно використовувалася у випадку з Грецією".

За прогнозами експертів, котирування дохідностей українських євробондів знизяться.

"Швидше за все, ситуація з цінами на єврооблігації у найближчі пару тижнів стабілізується, однак це відбудеться на високих рівнях - ніяк не нижче 10% річних", - прогнозують аналітики "Райффайзен Банку Аваль".

Реклама:

Нинішнє зростання прибутковості українських суверенних зобов'язань після рішення Moody's експерти вважають дещо емоційною реакцією інвесторів, що обумовлено як надмірною нервозністю ринку через туманне майбутнє, так і тим, що прогнози агентства - досить перевантажені песимізмом.

"Moody's привів найгірший сценарій розвитку подій. Ми дотримуємося більш нейтрального. Так, погашення зовнішніх боргів до кінця 2014 року становитиме близько 11 млрд доларів. І хоча ця заборгованість велика для України, не можна однозначно стверджувати, що вона не підйомна", - додає керівник аналітичного департаменту "Арт-Капітал" Ігор Путілін.

У свою чергу, глава аналітичного департаменту Eavex Capital Дмитро Чурін констатує, що Moody's при перегляді рейтингу України керувалося принципом "краще зробити і пошкодувати, ніж не зробити нічого".

Він звертає увагу, що рейтинг України на рівні Caa1 вже встановлювався Moody's в 2009 році на тлі важкої економічної ситуації в усьому світі. Зараз же глобальна ситуація виглядає краще

"Більш того, якщо порівнювати ключові макроекономічні показники країни в 2009 році і в 2013 році, то різниця дуже помітна", - констатує експерт.

При цьому головний аналітик блоку "Фінансові ринки" "Креді Агріколь Банку" Олександр Печерицин зазначає, що ступінь негативного впливу ймовірних торговельних обмежень з боку Росії у разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС, на які як ризик зазначає Moody's, чітко не визначена.

І вплив не може відбутися одномоментно, так як російській економіці буде потрібний час, щоб переорієнтувати споживання на інші джерела поставок.

"Крім того, не були прийняті до уваги потенційні позитивні фактори, які впливатимуть на українську економіку в результаті підписання асоціації з ЄС", - констатує експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!