Клименко хоче оформити векселями 12 мільярдів заборгованості з ПДВ

Четвер, 26 вересня 2013, 15:12

Мінфін почав збір заявок на суму казначейських фінансових векселів, якими будуть компенсувати заборгованість бюджету перед бізнесом.

Про це пише Forbes.

Як повідомляється, свою оцінку вже підготувало Міністерство доходів і зборів.

"Його пропозиція - 12 млрд гривень", - повідомило джерело в міністерстві.

Реклама:

"Це - більше половини з усієї суми фінансових векселів, які планує в поточному році випустити Мінфін", - говорить співрозмовник, близький до керівництва цього відомства.

Як повідомляється, за допомогою випуску фінансових векселів Кабмін планує розраховуватися за бюджетною заборгованістю трьох типів.

По-перше, з відшкодування ПДВ - як по вже сформованій заборгованості, так і з тієї, що з'явиться до 1 листопада 2013 року.

По-друге, за боргами бюджету перед виконавцями робіт.

По-третє, по заборгованості бюджету перед підприємствами теплокомуненерго.

Цифру з першого питання, згідно з постановою Кабміну, формує Міндоходів, по другому - розпорядники бюджетних коштів (тобто відомства, які виступили замовниками товарів і послуг у бізнесу) . По третьому - керівництво областей, АР Крим, Києва та Севастополя. Звести всі цифри має Міністерство фінансів, затвердити - Кабмін.

Яка буде загальна сума боргу, на яку випустять фінансові казначейські векселі, поки точно не відомо.

За словами співрозмовника Forbes, близького до керівництва Мінфіну, заборгованість з ПДВ складе більше половини від загальної суми, тобто сукупний обсяг випуску казначейських векселів не перевищить 24 млрд гривень. За службовим перед теплокомуненерго в Мінфін подаватимуть цифру до 4 млрд гривень, уточнює високопоставлений співрозмовник в Мінрегіоні.

У липні глава  Міндоходів Клименко заявляв, що тільки обсяг підтвердженої заборгованості по ПДВ досяг 4,5 млрд гривень. Ще частина компаній, що претендують на відшкодування, оскаржували це право в судах - у липні таких позовів було на 11 млрд гривень, говорив Клименко.

26 вересня, повідомив співрозмовник Forbes в Міндоходів, це - 6 млрд гривень відшкодування, термін по якому ще не настав, і 8-9 млрд гривень - у судах. 

Сума в 12 млрд гривень буде включати не тільки поточну , але й прогнозовану заборгованість з відшкодування ПДВ.

У цілому, згідно з даними Мінфіну, в порівнянні з минулим роком обсяг надходжень від ПДВ до держбюджету в січні-липні зріс лише на 1,1 млрд гривень - до 105,5 млрд гривень, а сума відшкодувань з цього податку за ті ж сім місяців збільшилася на 6,6 млрд - до 33,5 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!