Митний союз "труситиме" на кордоні всіх українських виробників

Середа, 25 вересня 2013, 18:31

Після початку функціонування зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом всі українські товари, що поставляються на ринок країн Митного союзу, перевірятимуться на кордоні.

Про це заявив директор Департаменту розвитку інтеграції Євразійської економічної комісії – наднаціонального органу МС і ЄЕП - Віктор Спаський, повідомляє УНІАН.

"Це не торговельна війна, а робота за правилами. Якщо ми сьогодні вважаємо, що зона ризику з українськими товарами відносна невисока, то коли ви будете в Європі, режим буде абсолютно іншим – перевірятиметься все. Спокуса у Європи прогнати свою продукцію через Україну з нульовим митом велика", - сказав він.

Спаський на прикладі поставок курятини пояснив ризики для ринку Митного союзу. Він зазначив, що Україна дістане право експортувати в ЄС 20 тисяч тонни м'яса курки, але при цьому зобов'язується купити 10 тисяч тонн з Європи.

Реклама:

При цьому він повідомив, що ЄС з початку цього року поставив до Росії 37 тисяч тонн курятини з митом 20%, Україна, у свою чергу – поставила такий самий обсяг цього продукту з "нульовим" митом. Торік Україна поставила до РФ 55 тисяч тонн курятини на 112 млн доларів, зазначив він.

При цьому, за його словами, Україна виробляє 1 млн тонн курятини на рік і не потребує імпорту.

"Якийсь бізнесмен привіз до України з Євросоюзу 10 тисяч тонн курятини, але вона на цьому ринку не потрібна, оскільки є своя. У нього реальна спокуса узяти цей товар і відвезти до Росії за "нульовим" митом. На цій операції бізнесмен заробить 8 млн доларів, такі розумні бізнесмени в Україні знайдуться", - сказав Спаський.

За його словами, у разі потреби, європейський товар може бути змішаний з українським, і тоді буде складно визначити країну його походження.

Він підкреслив, що у випадку з курятиною для України може бути запроваджене європейське мито в 20%, від чого постраждають всі українські виробники, для яких російський ринок дуже важливий.

"Саме про це кажуть Президент РФ і прем'єр-міністр РФ", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: