"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Присяжнюк знайшов крайніх у підвищенні цін на овочі

Середа, 25 вересня 2013, 10:53

Ситуація, що склалася з ціною на плодово-jвочеву продукцію, викликана діями спекулянтів.

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, передають "Українські новини".

За його словами, поки аграрії намагаються зібрати урожай картоплі, незважаючи на складні погодні умови, спекулянти цим успішно користуються, штучно завищуючи ціну. Тому, щоб не переплатити за овочі, яких цього року зберуть в достатку, необхідно скуповуватися на оптових ринках сільгосппродукції.

"Цього року аграрії зберуть майже 9,5 мільйона тонн овочів і 23 млн тонн картоплі. Це дуже значні обсяги. Так, щорічно українці споживають лише 6 мільйонів тонн картоплі, тому побоювань, що його не вистачить для внутрішніх потреб, не повинно виникати. Що стосується цін, то вони повинні ще більше впасти за кілька тижнів. Ту ж ситуацію з штучним завищенням ціни, яку спостерігаємо зараз, можна назвати лише діями спекулянтів", - підкреслив Присяжнюк.

Реклама:

Міністр також зазначив, що низькі ціни зараз спостерігаються на оптових ринках сільгосппродукції. Так , на київському ринку "Столичний" "борщовий набір" можна придбати за 16,9 гривні, що на 45 % дешевше, ніж у супермаркетах.

На львівському "Шуварі" овочі для борщу можна придбати за такою ж ціною, як на "Столичному". Однак у порівнянні з магазинами це дешевше на 12%. На донецькому "Господар" продають "борщовий набір" по 20,4 гривні, що на 15 % дешевше, ніж у супермаркетах. Нижче вони і на оптовому ринку "Азовський"  у Маріуполі, який відкрився минулого тижня.

Також Присяжнюк спростував побоювання щодо підвищення цін на продукти харчування після підписання угоди про Асоціацію з ЄС.

"Ціни на продукти не піднімуться, оскільки в Україні діятиме цивілізоване конкурентне середовище. І якщо через обнулення ввізного мита європейські товари стануть коштувати дешевше, то буде дещо знижена ціна і на українські товари", - підсумував глава відомства.

Як повідомлялося, українські фермери попереджають про небезпеку дефіциту картоплі в новому сезоні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: