Мінфін наповнить держбюджет-2014 новими податками

П'ятниця, 20 вересня 2013, 09:17

У Мінфіні пропонують зафіксувати в проекті держбюджету зростання доходів держбюджету на 9%, при цьому збільшення податкових надходжень більш ніж на 33 млрд гривень забезпечить відмова від зниження ставок внутрішнього ПДВ та податку на прибуток.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, 20 вересня на вимогу Верховної ради уряд повинен розкрити таємницю держбюджету на 2014 рік.

У розпорядженні видання опинився законопроект "Про держбюджет на 2014 рік", згідно з яким доходи скарбниці становлять 403 млрд гривень (зростання порівняно з 2013 роком на 8,9 %), у тому числі загального фонду - 355 млрд гривень, спецфонду - 48 млрд гривень.

Реклама:

"Витрати збільшаться на 7,9 % - до 452,6 млрд гривень. У Мінфіні розраховують на зростання податкових відрахувань більш ніж на 33 млрд гривень. При цьому більше хочуть отримати за рахунок ПДВ з імпорту - на 17,6 млрд гривень (130,4 млрд гривень), акцизу - на 6,2 млрд гривень (36,9 млрд гривень) та податку на доходи фізичних осіб - на 0,7 млрд гривень (8,9 млрд гривень). По податку на прибуток і внутрішньому ПДВ, навпаки, очікується падіння - на 10,5 млрд гривень, але при цьому обсяги відшкодування податку повинні збільшитися майже на 26%, до 74,9 млрд гривень", - пише видання.

Згідно з проектом, у 2014 році зниження ставок ПДВ до 17 % і податку на прибуток до 16 % не буде. Тобто до 1 січня 2015 року вони мають залишатися на нинішньому рівні - 20 % і 19 % відповідно. Внесення таких змін є порушенням норм бюджетного та податкового законодавства. Про незаконність такої процедури неодноразово заявляв і Конституційний суд.

Проект бюджету на 2014 рік також передбачає перегляд принципів оподаткування нерухомості.

Мінфін пропонує збільшити надходження за рахунок оподаткування об'єктів нежитлової нерухомості: готелів, офісів, торгових центрів, кафе, гаражів і критих паркінгів. Об'єкти, які використовуються для ведення підприємницької діяльності, запропоновано обкладати податком за ставкою 2,7% за кв. м, інші об'єкти - 1%.

Підприємцям, які перебувають на єдиному податку, також слід очікувати змін.

Поправки до закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" передбачають, що "єдинників", які торгують в Україні хутрами, технікою, дорогоцінними каменями і металами, зброєю, зобов'яжуть мати касові апарати, а також вести книгу обліку витрат на придбання зазначених груп товарів.

При продажу таких товарів продавці будуть зобов'язані мати завірену копію митного документа, відповідно до якого було проведено митне декларування.

Всі ці заходи дозволять забезпечити в наступному році лише помірне зростання соціальних стандартів - на 6,8%, що навіть нижче очікуваного рівня інфляції. Прожитковий мінімум і мінімальна зарплата будуть переглянуті двічі: у липні - з 1218 гривень до 1250 гривень і жовтні - до 1301 гривень. Мінімальна пенсія протягом року зросте на 65 гривень і до жовтня складе 1014 гривень.

Як пише видання, традиційно уряд у бюджеті заморожує соцвиплати чорнобильцям, ветеранам праці, жертвам нацистських переслідувань - розмір виплат залежить від наявності ресурсів у бюджеті та Пенсійному фонді. У наступному році цей перелік буде розширений за рахунок суддів та держслужбовців. Зменшиться і підтримка бізнесу - обсяг держгарантій за кредитами буде знижений з 50 млрд до 30 млрд гривень.

Як повідомлялося, проект державного бюджету на 2014 рік, який був схвалений на засіданні уряду 11 вересня, передбачає інфляцію на рівні 8,3% і зростання ВВП на 3%.

Нагадаємо, за словами співрозмовника "Економічної правди" в Кабміні, міністри ухвалили неіснуючий документ.

Він зазначає, що на засіданні був озвучений набір макроекономічних показників, на основі яких у найкоротші терміни планується написати документ, а сам проект міністри не отримували на руки.

Згідно з Бюджетним кодексом, документ повинен бути внесений до парламенту до 15 вересня року, що передує плановому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!