Поставки газу в Україну через Словаччину й досі не розпочалися

Понеділок, 2 вересня 2013, 14:28

Станом на 2 вересня 2013 реверсні поставки газу в Україну через газотранспортну систему Словаччини не розпочалися.

Про це повідомили джерела ZN.UA в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

Більше того, і український оператор ГТС -"Укртрансгаз" , і словацький оператор - Eustream as сумніваються в можливості початку реверсних поставок в Україну через Словаччину в найближчі тижні, зокрема через неврегульованість питань реверсу з "Газпромом".

Як повідомили представники словацького оператора Eustream as, Eustream на даний момент володіє технічними можливостями для реверсних поставок в Україну в обсязі більше 80 млн кубометрів на день.

Реклама:

"Для реалізації віртуального реверсу газу в Україну необхідно дуже досконале (високого технічного рівня) співробітництво між операторами системи. Якщо в деталях, то український оператор ГТС повинен забезпечити стандартний обмін даними за обсягами газу індивідуальних користувачів системи відповідно з європейським законодавством.

У травні і червні 2013 року Eustream і його український партнер здійснили тестування міжкордоної процедури і обмін даними у відповідності з правилами функціональної сумісності, що діють у ЄС. Тести не мали успіху.

Тести показали, що український партнер у даний час не має даних, необхідних для комерційного управління транспортуванням газу. Це базова передумова для здійснення віртуального реверсу в будь-якому сполучному пункті.

На даний момент Eustream не має даних від українського партнера, необхідних для початку постачань" , - повідомили представники словацької компанії.

Відповідно, є підстави сумніватися й у збільшенні загального обсягу реверсних поставок в Україну "в промислових масштабах" - до 10 млрд кубометрів на рік.

Вирішити деякі питання взаємовідносин в питаннях реверсу сподівається міністр Едуард Ставицький під час зустрічі 2-3 вересня з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером.

Як відомо, реверсні поставки газу Україна почала з листопада 2012 року - з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE. З боку Польщі оператором ГТС виступає компанія Gaz - System.

З квітня 2013 почалися поставки природного газу з території Угорщини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: